Български учители в Украйна: Надежда, каква надежда?

Български учители в Украйна: Надежда каква надежда?

Български учители в Украйна са в ситуация без изход. Командировани от Министерството на образованието – двама преподаватели стоят в покрайнините на окупирания Бердянск.

Вариантите за евакуация са почти никакви. С екипа на БНТ разговаря един от малкото учители, успял да се евакуира в първия ден на инвазията.

Валентин Василев, учител, избягал от Украйна: И по филмите не съм виждал такива неща. Минавах между танковете, минавах между места, които бяха бомбардирани.

Валентин успява да избяга по моста, който часове по-късно е разрушен.

След нас бяха взривени мостовете, затова моите колеги стигнаха само до Херсон и се върнаха обратно, където се намират и в момента на тези места. Не бих казал къде точно, не искам да се знае. НЕ се знае колко време ще могат да издържат с храната и с водата, с която те разполагат.

Разговорите ни преминават много бързо и само най-важните неща. Те се притесняват да не бъдат засечени, да не бъдат открити, допълва Валентин Василев, учител, избягал от Украйна.

Сега бомбоубежища са къщите им, войски има навсякъде около тях, а вечер не светват лампите и пазят тишина.

Не трябва да свети никъде нищо. Трябва да е изгасено, трябва да е тъмно, не трябва нищо да работи. Да не бъдат открити на този етап и да нямат проблеми с руските войски по места. На много места се чува, че има ограбвания на жилища, на магазини, на помещения други.

Всяка нощ прехвърлят вариантите в главата си. Евакуацията по въздух е невъзможна.

Не могат да летят, там в Бердянск е взривено летището, обяснява Валентин Василев, учител, избягал от Украйна.

По суша е опасно.

Другият вариант е да се мине към Киев и от там да се пресече руската войска, което също никак не е добър вариант.

А вариантът по вода, казват, е равен на самоубийство.

Там пък корабите са разположени. Общо взето тази ситуацията е много тежка и аз лично не виждам, не виждам как могат да се изкарат нашите граждани, освен ако не се намеси правителството на много по-високо ниво, казва Валентин Василев, учител, избягал от Украйна.

Остава вариантът България да договори възможността те да влязат в Русия.

Не могат да отидат до Русия, защото те са български граждани и нямат виза, казва Валентин Василев, учител, избягал от Украйна.

В капана на войната двама български учители чакат.

Надежда…Каква надежда…чакат единствено да спре войната и се молят да ги изкараме от тоя ад.