Борисов сензационно: Ако бях аз на власт, война в Украйна нямаше да има. Ето защо

Борисов сензационно: Ако бях аз на власт война в Украйна нямаше да има. Ето защо

„Това ще се отрази на всички. Дипломатически действия и същевременно дипломацията да се опита да ги спре. Това бих направил аз.

Такива действия са санкции и какво би трябвало да следва, ако се спрат.

Премиерът Кирил Петков може да направи това, което правих аз – спирах ги едните, инвестирахме, прекарвахме газ, пазихме туризма. Срещата щеше да е във Варна, ако бях аз“. Борисов припомни как е организирал среща на трима държавни глави и Ердоган и е приключил проблема на ескалация и военни действия на Турция.

„Ако беше на власт канцлерът Меркел, нямаше да се стигне до тази ситуация e“, е сигурен Борисов. „Това, което всички очаквахме, се случи, говорил съм го и преди години, но се оказах лош пророк. И децата знаеха, че с края на Олимпиадата в Китай ще започнат тези действия. Обикновено критикуваме и правителството, и президента, като опозиция това ни е работата.

Но не мога да скрия, че за първи път, с всичките условности, те се опитаха да дадат някаква правна рамка на това, което се случва. Аз съм инструктирал депутатите да не приемат декларация, ако в нея не присъства „санкции“.Както и да се опитват да го наричат – инвазия, военна операция, то си е война.

Това е все едно да бомбардират Бояна, Варна, Стара Загора, а ние да казваме, че това било някаква си военна операция.

Това е война по цялата територия на суверенна държава“, възмути се Борисов. Изрази притеснение и в икономически аспект заради възможния спад на стокооборота между България и Украйна и Русия, а и като цяло ефектите върху търговията на Европейския съюз, като посочи, че следвало да се направи план за да се тушират негативните ефекти. Пълна поддръжка за управляващото мнозинство, ако вкарат в парламента предложения, свързани с подобряване на отбранителните способности на българската армия.

Да се осигури коридор на всички Българи от Украйна, които искат да дойдат у нас заради опасността от военна агресия срещу цивилното население“, настояват още бившата управляваща партия. Борисов дори се притесни, че в парламента има две партии, които не са пожелали да подпишат декларацията на НС.

Кристиян Коев

Източник: budnaera.com