Борисов vs. Радев – ако на света има двама умни генерали, те задължително ще се родят в България

Борисов vs. Радев - ако на света има двама умни генерали те задължително ще се родят в България

Покрай политическите катаклизми у нас и скандално краткия живот на 45-ото Народно събрание пропускаме една друга важна дата. Днес се навършват 31 години от деня, в който Бойко Методиев Борисов получи званието кандидат на науките, заменено днес от по-модерното „доктор“. 

Ако на света има двама умни генерали, те задължително ще се родят в България. Лошото е, че по правило те винаги са с голямо его и докато си го мерят, успяват да скарат цялата държава. Така е днес с генерал, доктор на науките Бойко Борисов и генерал, доктор на науките Румен Радев. Враждебното противоборство помежду им е на път да хвърли България в дълга политическа криза, но щетите, които ще причинят, явно са нищо в сравнение с амбициите и самолюбието на умните генерали. Помирение помежду им явно няма да има, а битката ще продължи през цялата 2021-ва.

Вторият рунд ще е на 11 юли, когато ще се проведат предсрочните парламентарни избори. Според прогнозата на тях ще получим още от същото, което се случи на 4 април. Така и 46-ото НС няма да може да излъчи работещо правителство, а наесен ще имаме трети поред парламентарни избори, като този път те ще са „2 в 1“ с президентските. Тогава ще е и големият генералски сблъсък, който ще очертае и бъдещето на Бойко Борисов и Румен Радев в политиката.

Понеже датата е на Борисов, днес от Е-новини ще ви припомним един непознат епизод от неговата кариера.

В края на соца Борисов е преподавател във факултета по пожарна безопасност и защита на населението към института на МВР в Симеоново. Беше интересен и добър преподавател и всички го обичаха, твърди без шега един познат от Мездра, който е бил студент на Борисов. Именно там премиерът в оставка достига до високата научна степен, което развенчава мита за „Винету“ като единствената книга, която е прочел в живота си.

Темата на дисертацията е  „Психофизическа подготовка на оперативния състав на противопожарна охрана за действие в екстремална ситуация на пожар“. По онова време днешният премиер е преподавател във Висшия институт на МВР, издигнал се дори до шеф на катедра в пожарникарския факултет. Степента му обаче е „кандидат на физкултурните науки“. През 1995-а законът бе променен и кандидатите на науките се превърнаха в доктори. Но не на науките – това е по-високата степен. Освен това бяха редуцирани и научните области. Физкултурни науки вече няма, но пък Бойко си е доктор.

Дисертацията на Борисов се състои от 181 страници, разказа преди време покойният вече журналист Крум Благов в „24 часа“. Точно той откри научния труд на Бойко след дълги обиколки из хранилищата на БАН. Намерил папките в бившото училище на драгоманското село Чуковезер. Имало следи от мишки, защото по онова време от БАН нямали пари, за да назначат щатна котка, която да пази ценните научни трудове от набезите на гризачите. Папката с разпечатките от компютър „Правец“ е добре запазена. От нея става ясно, че дисертантът Борисов е изследвал 656 пожарникари за психическа и физическа годност. За целта провел тестове, беседи, наблюдения, анкети и т.н. Борисов явно е бил един от първите, използвали електроника у нас, тъй като още през 1987-а предлага минисистема за обработка на информация с „Правец-82“.

Дисертацията е защитена на 29 ноември 1989 г., а на 8 май 1990 г. Борисов получава научната степен. От автореферата се разбира, че към онзи момент Борисов е имал осем публикации. В края на труда, както е прието, е приложен списък с използваната литература. Той е внушителен – 133 заглавия, и започва, по традицията на онези времена, с Маркс и Енгелс. Но пък няма нищо от Тодор Живков, отбелязва Крум Благов. Срещат се обаче книги и статии не само на руски, но и на английски и немски. Което окончателно разбива мита за бройката на томчетата, които Бойко Борисов е прочел в живота си и увлечението му по Карл Май.

След промяната Бойко премина в редиците на частния бизнес. По-късно се нагърби с тежката задача да управлява държавата. С влизането му в политиката българската наука, пожарното дело и спортът загубиха един голям талант. Но пък спечели цял един народ, както уверява самият Борисов. Какво е спечелил народът от неговото дълго управление и какво е загубил, ще стане ясно съвсем скоро.

Преди време имаше неразбории и около докторската степен на другия умен български генерал и днешен яростен опонент на Борисов – Румен Радев. В биографичната справка за Радев на сайта на президентството бе изписано, че през 2000 г. той става доктор на военните науки в областта на усъвършенстването на тактическата подготовка на летателния състав и симулиране на въздушния бой.

Борисов vs. Радев - ако на света има двама умни генерали, те задължително ще се родят в БългарияНовиниИнформация

Справка в Регистъра за академични длъжности и дисертации към Националния център за информация и документация (НАЦИД) обаче показва, че президентът има обикновена докторска степен в направление “Организация и управление на въоръжените сили”. Темата на дисертационния труд на Радев е “Създаване и използване на системи за тактическа подготовка на авиационните екипажи и подразделения”.

Макар темата да е близка до дефинираната в биографичната справка, има съществена разлика между това Румен Радев да е получил образователна и научна степен “доктор” и да е получил научната степен “доктор на военните науки”.

В класификацията на научните степени “доктор на военните науки” стои много по-високо от степента “доктор” и много по-малко хора, с доста натрупан опит, сериозна академична кариера и значителен научен принос стигат до нея. На практика, отбелязването в биографичната справка, че Радев е “доктор на военните науки” не отговаря на истината и приписва на президента много по-висока научна степен от тази, която реално има.

Не е възможно грешката да е и в регистрите на НАЦИД, тъй като там се съхранява цялостна и актуална информация, а отразяването на промяна в получена степен от някого става в реално време след издаването, твърдят анализаторите от академичните среди.

Безспорно е, че каквото и да говорим за Борисов и Радев, силата и на двамата е в инстинкта към улицата, който и двамата безспорно притежават. Във времето и от височината на позиции, които двамата заемат, част от този инстинкт се губи. Кой е запазил повече в резерв ще се разбере наесен, когато загубата ще е фатална за един от двамата. Защото България е твърде малка за двама умни генерали и един висок шоумен, макар и без диплома в добавка.

Източник: Марица


Публикувана

в

Тема: