Цял свят говори за уникалното откритие на наш доктор

Цял свят говори за уникалното откритие на наш доктор

България има нов повод за гордост. В последните месеци името на д-р Йордан Спирдонов – специалист по образна диагностика от столичната УМБАЛ “Царица Йоанна – ИСУЛ” обиколи родните медии, тъй като той направо голямо откритие в борбата с рака.

Медикът изобрети приставка за скенер на тяло, подобряваща диагностиката на рака на млечните жлези. Уредът помага за по-прецизната диагностика при стадирането на заболяването и ранното му откриване.

Приставката няма аналог в света, а вече е патентована в Европа, САЩ, Русия, Китай и Япония.

Изобретението на д-р Йордан Спирдонов му донесе и приза лекар на годината в категория „Иновации“. Пред сайта zdrave.to д-р Спирдонов разказа повече за откритието си, какво е да си лекар в България, защо няма да емигрира и какви са бъдещите му планове.

– Как се роди идеята за приставката за подобряване точността при диагностика и определянето на стадия при рак на млечните жлези?

– Идеята дойде при пациентка с пейс мейкър, кардицном на дясната гърда с размер около 17 мм. Доц. Седлов изрази мнение, че няма да предприеме действия преди да докажем дали тази формация ангажира на зад гръдната стена – т.е. дали стадият е Т1 или е Т4.

Поради невъзможност за провеждане на ЯМР се проведе стандартен боди СТ по гръб. В тази позиция формацията имаше белези, че ангажира стената – Т4. Обърнахме и сканирахме болната по корем, при което карциномът се отдалечи на 9,9 мм – т.е. реалният стадий се оказа Т1.

– Колко време отне от изобретяването на приставката до въвеждането ѝ в практиката и кой бе най-трудният момент?

– Вече изминаха 4 години от първите опити. Минахме през различни варианти, докато се спрем на най-изчистения и практичен модел на подложка.

– Може ли изобретението да се използва в бъдеще при диагностика на други заболявания и за други органи?

– Сканирането на гръден кош с приставката по модус Спирдонов се оказва реален заместител на ЯМР на млечни жлези при локо-регионалното стадиране на рака на млечната жлеза.

Дори превъзхожда ЯМР по това, че се стадират едновременно млечните жлези, аксилите, двата бели дроба, медиастинума и черен дроб. Да кажем така: изобретението не пречи за диагностиката на останалите органи и тъкани на гръден кош.

– Как избрахте да се занимавате с медицина и точно тази специалност?

– Моята мечта бе да стана пилот и като такава не се осъществи. Биологията ми допадаше и ми вървеше с лекота, което логично ме насочи към медицината. Рентгенологията ме привлече с новите технологии и тяхното бързо развитие, налагащи да сте постоянно в час с новостите.

– Какво дава и какво взима тази професия?

– Дава огромно удовлетворение от добре свършената работа, спокоен и дълбок сън.
Взема от времето за любимите ми хора – моето семейство и приятели.

– Мислили ли сте за кариера в чужбина, вероятно имате доста предложения и в момента след световното Ви откритие?

– Имал съм редица предложения за работа и кариера в чужбина, последното е преди
10 дни. Не съм имал намерение и не възнамерявам да приема.

– Кое Ви кара да останете в България и кое би Ви накарало да емигрирате?

– Основание да емигрира човек винаги може да си намери. Какво ще стане с тази държава и народ, ако всички заминат за Европа и САЩ? Мисля, че трябва да спрем да хленчим и да заработим усърдно в своята си област. Това със сигурност ще направи нашата Родина България по-добро място за живеене.

– Пандемията от коронавирус засегна всяка една област от живота ни, от Ваша гледна точка, колко трудно е да си лекар в момента в България?

– Много трудно за всички лекари, цялата гилдия! Колегите в Ковид отделенията са героите на нашето време. Не рядко чувам упреци за тяхната работа, което безкрайно ме натъжава!

– В едно интервю споменахте, че липсва национална скрининг програма в България за диагностика на рака на гърдата. Това означава ли, че в последната година се е повишила бройката на новооткритите случаи на рак?

– Национална скрининг програма за рак на млечната жлеза наистина няма. По статистика всяка 8-ма жена в Европейският съюз развива карцином на гърдата.

Последната година са диагностицирани около 1800 карцинома по-малко, което значи че заради Ковид 19 ще дойдат на по-късен етап от заболяването. Заради Ковид 19 и по друг повод се провеждат стотици скенири на гръден кош на жени по гръб стадартно.

Провеждайки скенерите върху новосъздадената подложка по модус Спирдонов би се повишила вероятността за детекция на това социално значимо заболяване. При нас за последните 3 месеца имаме 5 случая на т.н. случайно намерени карцинома сканирани по модус Спирдонов. Това са 5 спасени живота.

– Колко често и кога е добре жените, а и мъжете, да ходят на профилактичен преглед?

– Ежемесечно самопреглеждане след цикъл. Ежегодно на преглед, като при жените над 40 г се редуват ехография на млечните жлези с мамография до 101 годишна възраст.

– Какви са най-честите симптоми при това заболяване?

– Най-често е опипване на плътен участък в гърдата или бучка. Да не забравяме, че той може да имитира мастна тъкан, киста.

– Още веднъж да Ви поздравя за избирането Ви за лекар на годината в категория „Иновации“. Как приемате тази награда – като признание, или като отговорност?

– Благодаря! Като признание от лекар на лекар, което е най-ценното за мен.
Като отговорност да продължим все така да търсим начини да помагаме на своите пациенти.

– Какви са плановете ви оттук нататък – ще продължите ли да усъвършенствате приставката, или ще се насочите към нещо друго?

– Ще насоча усилията си да популяризирам приставката у нас и в чужбина. Вече имам планове за две нови идеи. Надявам се до година да поговорим за тях вече като факт!