До дни бензинът може да поскъпне до 2,80 лв. за литър

До дни бензинът може да поскъпне до 2.80 лв. за литър

Бензинът ще поскъпне до 2,80 лв. за литър през следващата седмица, ако котировките на петрола се запазят на вчерашните нива.

Решението на руския президент Владимир Путин да признае независимостта на регионите от Източна Украйна Донецк и Луганск доведе до рязко поскъпване на петрола на международните пазари, предава „Труд“.

Първоначално петролът сорт Брент, който е определящ за пазара в България, поскъпна с над 3% до 99,19 долара за барел. Това е най-високата цена на петрола за последните седем години. Природният газ в Европа пък поскъпна с 8%. След това първоначално рязко покачване на цената на петрола, котировките леко се върнаха назад до около 97,50 долара за петрол. Това няма да доведе веднага до поскъпване на бензина и дизела на българските бензиностанции, но ако тези стойности на петрола се запазят, още следващата седмица ще видим цени от 2,80 лв. за литър бензин и дизел.

Пазарът до голяма степен зависи от мерките, които САЩ и страните от ЕС ще наложен на Русия и дали ще има проблеми с доставките на петрол. Целият регион около България разчита на доставки на петрол от Русия.

Действията на Русия доведоха до поскъпване на златото и среброто и до поевтиняване на руската рубла. В началото на деня златото поскъпна до 1909 долара за унция, но след това цената леко се върна надолу до 1902 долара, което представлява увеличение с около 0,2% за деня. Среброто поскъпна до 24,21 долара за унция.

Руската рубла първоначално поевтиня 11% до 80,88 рубли за за долар. Акциите на фондовата борса в Москва също поевтиняха. Но сред това рублата върна част от стойността си, като сделки се сключваха на ниво около 79 рубли за долар. Индексите на повечето фондови борси по света също отчетоха спад.