Кърваво писмо за репресии и пълзяща диктатура в България пристигна в Европарламента

Кърваво писмо за репресии и пълзяща диктатура в България пристигна в Европарламента

Евродепутатите от ГЕРБ/СДС в Европейския парламент Андрей Ковачев, Андрей Новаков, Асим Адемов, Ева Майдел, Емил Радев и Александър Йорданов изпратиха писмо до своите колеги и до еврокомисарите, предаде БНР.

В писмото те заявяват, че служебното правителство действа като предизборен екип на президента Румен Радев за предстоящите през есента избори за държавен глава.

„Методите, които използват, са същите като тези, използвани от комунистическата полиция, когато репресират политическите си опоненти“, подчертават те.

В писмото евродепутатите заявяват, че използваният от министъра на вътрешните работи Бойко Рашков израз „бивши хора“ е бил употребяван от комунистическия режим за обозначаване на противниците му, които са били изпратените в трудови лагери или на смърт.

Автор на писмото е евродепутатът Александър Йорданов. Ето пълният му текст:

„Скъпи колеги,
Бихме искали да предложим на вашето внимание някои много тревожни събития от България. В момента в страната има служебно правителство, номинирано от прокремълския президент Румен Радев. Основната цел на служебното правителство е да организира честни и прозрачни парламентарни избори на 11 юли.

За съжаление, вместо това, служебното правителство действа като предизборен екип на президента Радев за президентските избори, които предстоят тази есен. Методите, които използват, за съжаление са същите като тези, използвани от комунистическата полиция, когато репресират политическите опоненти.

В телевизионно интервю от 28 май министърът на вътрешните работи – Бойко Рашков, направи няколко заплашителни забележки, насочено към негови опоненти и журналисти:

„Чувам някои нагли изявления от бивши хора. Може би ние трябва да осветим някои“

„Бивши хора“ беше изразът, използван от комунистическия режим в България за обозначаване на противниците на комунистическата диктатура – всички царски офицери, адвокати, учители, духовници, собственици на предприятия, търговци и производители, дипломати и бивши политици. „Бившите хора“ бяха изпратените в трудови лагери или на смърт; понякога включително някои от членовете на техните семейства.

Рашков назначи на 12 май за началник на кабинета си г-жа Елена Фичерова – лице, свързано с Васил Божков – хазартен олигарх, който в момента се крие в Дубай, след като в България бяха повдигнати 19 обвинения срещу него. Г-н Божков има политически амбиции и ще участва в предстоящите парламентарни избори.

Това последно назначение на г-жа Фичерова породи притеснения, че може да има връзки и зависимости между сегашното служебно правителство на президента Румен Радев и бизнесмена-олигарх Божков.

Това не е първото подобно изявление на г-н Рашков. В един от първите дни на назначаването си той коментира, че „ако бях собственик на телевизионния канал bTV, щях да уволня двамата журналисти“. Причината за тази забележка беше, че по-рано през деня, по време на интервю за гореспоменатия телевизионен канал, на г-н Рашков е бил задаван същия въпрос многократно, тъй като не е дал пряк отговор на него.

Г-н Рашков започва професионалната си кариера като следовател по време на комунистическия режим в България и е известно, че използва някои от методите, научени по-рано в кариерата му в по-ново време – извършване на изключително дълги разпити (над десетки часове); опит за манипулиране на разкази на свидетели за събития.

Освен това едно от първите действия на правителството беше уволнението на директора на Държавната агенция за национална сигурност, известен с успешната си операция по разбиване на руска шпионска мрежа в страната. Във всяка демокрация участниците в такава операция ще бъдат почетени за техния принос в защитата на националната и европейската сигурност, съответно. Днес в България ги уволняват.

Излишно е да казваме, че подобни коментари и цялостна нагласа нямат място в нашето време, особено от министър на вътрешните работи. Това е реторика на милицията, която е била трайно вкоренена в съзнанието на служителите на МВР и ДС преди 1989 г.

Повторното появяване на такава реторика е скандално – не само звучи като заплаха от връщане към един от най-мрачните периоди от историята на България; това е и изключително болезнено напомняне на семействата на всички, които са били жертви на комунистическия режим за извършените срещу тях несправедливости и престъпления.

Служебното правителство на президента Радев използва едни от най-страшните техники на комунистическия режим – разпространява лъжи, дезинформация и заплахи, за да изплаши своите опоненти.

Ще продължим да следим ситуацията и да Ви информираме надлежно. Оставаме на ваше разположение за допълнителна справка“, пишат в писмото си евродепутатите от ГЕРБ/СДС“.