Моряците от кораб „Царевна“ с първи думи към България

Моряците от кораб "Царевна" с първи думи към България

Вторият помощник-капитан на кораба „Царевна“ Веселин Славчев успокои близките си, че той и колегите му се прибират към България.

„Всички сме добре, евакуираме се и скоро ще си бъдем вкъщи. Не се притеснявайте всички сме здрави, добре сме и всичко е наред. Още веднъж – не се притеснявайте”, казва Славчев.

В Telegram бяха разпространени първи кадри на екипажа на българския кораб, евакуиран днес от пристанището в Мариупол.

Всеки оператор на кораб се старае да запази собствеността си, която струва милиони, това каза по Нова телевизия морският експерт кап. Димитър Димитров.

Той обясни, че моряците, които останаха на блокирания плавателен съд „Царевна” в Мариупол и отказаха да се евакуират, имат трудови договори и вероятно се опитват да го изпълнят докрай.

С останалия екипаж, корабът не може да плава, под съмнение е и поддържането на основните системи за комуникация на борда, коментира кап. Димитров. Той прогнозира, че отплаването на „Царевна” от Мариопул ще се забави до приключване на военните действия в пристанището и обезопасяването му.

„Никоя от воюващите страни няма да посегнат на мирни граждани на трети страни, които не участват в конфликта”, коментира кап. Димитров.