Путин готов да пусне „Бащата на всички бомби“, която изпарява тела и разтапя вътрешни органи

Путин готов да пусне "Бащата на всички бомби" която изпарява тела и разтапя вътрешни органи

Русия може да употребява съвременни супер оръжия, които безусловно изпаряват тела и да разтапят вътрешни органи. Това би станало, в случай че нападението на Москва против Украйна не продължи по проект, пишат чуждестранни медии, цитиран от Епицентър.

Те се притесняват, че Владимир Путин може да прибегне до мощни термобарични оръжия, наречени ” бащата на всички бомби “, защото към този момент украинците се опълчват на опитите му да поеме контрола над Киев.

Съществуват и опасения, че съветски елементи, които изостават от графика на своя водач, защото се сблъскват с твърда опозиция, могат да прибегнат до разхвърлян разстрел.

Това са термобаричните оръжия, известни още като вакуумни бомби. Те са измежду най-мощните неядрени оръжия, разработвани в миналото. Термобаричните оръжия са създадени от Съединени американски щати по модел от Съветския съюз през 60-те години на предишния век.

През септември 2007 година Русия взриви най-голямото термобарично оръжие, правено в миналото. Получената детонация бе сравнима с дребен ядрен гърмеж. Бомбата работи, като употребява О2 от околния въздух за генериране на високотемпературна детонация, което я прави доста по-смъртоносна от стандартното оръжие.

Западни представители допускат, че Русия ще убие украинския държавен глава Владимир Зеленски и неговите министри, в случай че те завладяват Киев.

Междувременно съветник на президента на Украйна заяви днес, че страната е запазила контрола си върху територията, атакувана от руските сили. “Идеята на Русия е да създаде хаос и да формира временна администрацията”, заяви Михайло Подоляк. Като най-тежка той определи ситуацията  в градовете Харков, Суми и Юг, съобщи Ройтерс.

От своя страна премиерът на Украйна Денис Шмигал заяви, че правителството подготвя държавен заем в размер до 400 милиарда украински гривни (13,47 млрд. долара), емитиран постепенно под формата на военни облигации.

Заради кризата Украйна прекрати дейността на училищата поне за две седмици, съобщи Ройтерс. Агенцията цитира украинското вътрешно министерство, според чиято информация днес в Киев са били унищожени няколко диверсионни групи.