Радев скастри правителството за Македония и отсече: Няма да отстраня началника на НСО!

Радев скастри правителството за Македония и отсече: Няма да отстраня началника на НСО!

В рамките на Седмицата на гората днес в Учебно-опитно горско стопанство „Петрохан“ – село Бързия, държавният глава Румен Радев даде началото на президентската инициатива „Да засадим дърво, да възродим българската гора“.

Именно там той говори за най-наболелите политически теми и има ли сътресения в отношенията му с кабинета „Петков“.

„Правителството няма никакви правомощия да ми предлага каквото и да е било„, отсече Радев.

„Инициативата за назначаване и освобождаване на началника на НСО принадлежи на президента, не на правителството. Съгласно същия закон има ясно определен орган, който контролира службата и определя дали има нарушения. Това не е нито премиерът, нито Министерският съвет“, категоричен е той.

Радев определи отправените към него искания и мотиви като повърхностни и несъстоятелни. „Тяхната фактология не предполага аз да освободя началника на НСО“, обяви държавният глава.

„По отношение на Република Северна Македония – очаквам правителството да се придържа към декларацията на Народното събрание (НС), към постигнатия консенсус на КСНС и към волята на българите откритите въпроси между нашите страни да бъдат решение преди началото на преговорите за членство в Европейския съюз (ЕС):“, каза президентът Румен Радев пред журналисти.

„Всяко отклонение на правителството от българските национални интереси ще предизвика политическа криза у нас. Това може да взриви целия процес и да предизвика сериозни сътресения„, категоричен бе Радев.

„Искам да призова външнополитическите съветници на премиера в никакъв случай да не квалифицират македонските българи като малцинства. Това не съответства на реалността и може да катализира сериозни проблеми в нашите двустранни отношение и да взриви целия процес на европейска интеграция на Северна Македония„, каза още президентът.

Държавният глава коментира и дипломатическите скандали ни с Русия, като заяви, че поведението на Елеонора Митрофанова отдавна е прекрачило допустимите норми на дипломатическата дейност.

„Но всички, които призовават за нейното изгонване, трябва да отговорят на някои въпроси. Ще стане ли по-безопасно извеждането на нашите моряци от опасните зони? Какви са перспективите и алтернативите за доставка на енергоносители в близък и средносрочен план?

Затова искам да се обърна към всички дипломатически представители на чужди държави и да ги призова да изпълняват задълженията си в обхвата на техните правомощия„, допълни президентът.