Радев: Защо не питате защо службите останаха слепи и глухи за шкафчетата, записите и 700 млн. за хазарта

Радев: Защо не питате защо службите останаха слепи и глухи за шкафчетата

Всеки сигнал за подслушване трябва да бъде проверен.

Това каза пред журналисти президентът Румен Радев, предаде репортер на Агенция „Фокус“.

„Въпросът тук е, че същите хора, които организират и провеждат подслушванията, сега трябва да проверяват сами себе си. Оттук е неизбежността за някои кадрови промени“, обясни президентът.

По повод твърденията на ГЕРБ, че атаките срещу службите са заради разбита руска шпионска мрежа, държавният глава заяви следното:

„Къде бяха критиците, когато тяхното правителство, което отговаряше за организацията и контрола на защита на класифицираната информация, допусна не един, а пет български офицери, да бъдат пробити от чужди служби. Защо беше мълчанието им за 3 млрд. лева за „Турски поток”. 10 години премиерът Борисов забатачи безнадежно интеркоректора в Гърция и сега нямаме диверсификация. Защо мълчаха, когато към тях постъпваше информация за 10 милиона изтеглени кеш от Васил Божков“.

„Миналото лято постави членовете и остриетата на ГЕРБ пред дилема – да спасят себе си и партията, като се разграничат от компрометирания си премиер или да го бранят с телата си и да пропаднат заедно с него в бездната на моралния му позор. Виждате резултата от това, че избраха второто“, посочи Радев.

Държавният глава отговори и на твърденията, че служебният кабинет е предизборния му щаб:

„Явно е, че подчиняването на институциите и злоупотребата с тях е начин на мислене и действие на предишните управляващи. Служебното правителство има за цел да оздрави институциите, а не да експлоатира насадените от предишните управляващи пороци“.

„Можем да говорим 20 минути още какво не направиха българските служби. Защо останаха слепи и глухи за шкафчетата, записите и 700 милиона за хазарта“, запита Радев.

Той отново подчерта, че всеки сигнал трябва да бъде проверен.