Руското посолство с гневна реакция заради алеята „Героите на Украйна“

Руското посолство с гневна реакция заради алеята "Героите на Украйна"
„София се стреми да се солидаризира с нацисткия режим в Киев“.

С такъв коментар излезе руското посолство в София след решението алеята пред сградата на мисията да бъде наречена „Героите на Украйна“, а намиращата се в близост градинка да носи името „Борис Немцов“ на убития през 2015 г. руски опозиционер.

От руското посолство посочват недоумението си относно „пламенността на редица деятели да инициират преименуване на улици в градовете на България, където се намират руските представителства“.

„Горещо подкрепяме инициативата на софийската администрация в случай, ако обсъжданото ново название е почит към паметта на героите на Съветския съюз“, се казва в седмичния обзор на руското посолство в социалните медии.

„Руската страна има пълно морално право да изрази решителен протест във връзка със стремежа на официална София да се солидаризира с нацисткия режим в Киев“, казват още оттам.
Край руската мисия в София ще има още и градинка „Борис Немцов“, а на сградата на Столичната община ще се вее и украинското знаме

Междувременно журналистът Найо Тицин, който е вносител на искането за преименуване на улици в София в знак на съпричастност с Украйна и усилията ѝ срещу руската инвазия, определи промените като „крайно необходими“.

„Най-естественото нещо, което може да бъде направено в този момент, когато всички трябва да заявим своята позиция – човешка за агресията в Украйна и да дадем знак на подкрепа на този изстрадал народ“, каза той.

Кръщаването на алеята пред руското посолство и на градинката в близост до него, както и решението украинското знаме да бъде поставено на фасадата на Столичната община, бяха приети с мнозинство на днешното заседание на Столичния общински съвет.