Ванга се появи чудодейно в Пловдив: Жена откри лика на пророчицата върху кора от дърво

Ванга се появи чудодейно в Пловдив: Жена откри лика на пророчицата върху кора от дърво

Ванга се появи чудодейно в Пловдив. Изображение, напомнящо много една от най-популярните снимки на пророчицата, бе открито от София Пенева върху кората на дърво. Знамението се явява не случайно точно на нея. Преди седем години София вижда ясновидката в съня си.

Тогава пловдивчанката минава през труден период от живота си. Тригодишното й дете има здравословен проблем.

„На сутринта след като сънувах Ванга, просто казах на мъжа ми, че трябва да отидем до Рупите – разкрива пред „България днес“ София. – Знаех, че там Ванга е помагала на хората и има църква, построена от нея. Съпругът ми се съгласи и скоро след това се отправихме към святото място. В Рупите почуствах цялата сила на добрата енергия, която се излъчва там. Не мина много време и здравето на детето ми се подобри.“

София Пенева

Всичко това укрепва вярата на София в силата на доброто. По-късно тя научава за църквата „Свети Георги“ в Златолист, където е живяла и е погребана Преподобна Стойна. Стойна също като Ванга е сляпа и е наричана светицата на народа.

София се сдобива с икона на Преподобна Стойна и скоро усеща, че животът й започва да се подрежда по най-добрия начин. Убедена, е че това има връзка с духовното покровителство на Ванга и Стойна.

Ново знамение в родния й град Пловдив я препраща към спомените за Рупите и Златолист. София вижда изображение в ствола на дърво, създадено от природата, но изглеждащо така, сякаш е издълбано от майстор резбар. Изображението много прилича на образа на Ванга. Но не само на нея.

София прави снимка и я изпраща на фейсбук страницата „Преподобна Стойна – Prepodobna Stoina“. Там кадърът е публикуван за първи път и събира хиляди харесвания.

„Първоначално оприличих образа в дървото на Ванга – разказва София. – След това, вглеждайки се по-внимателно, различих и черти, които силно ми напомнят на моята икона на Преподобна Стойна. Тя е рисувана от маестро Пламен Капитански, художникът, възстановил стенописа на свети Георги в църквата на светицата в Златолист. Знае се, че Стойна и Ванга са имали силна духовна връзка помежду си.“
За този факт свидетелстват и местни хора.

„Ванга идваше в църквата „Свети Георги“, молеше се, а след това преспиваше в стаичката на Преподобна Стойна – разказва пред „България Днес“ Костадин Костов от Златолист през 2017 г. – Така се зареждаше със сила и енергия.“ Ванга също не крие преклонението си пред Преподобна Стойна.

„Тая жена е светица! Она целиот живот го е страдала като светица – казва Вангелия за своята предтеча. – Как ме гледеш мене, она е десет пате по-голема от мене! Яз пак апнувам, пийнувам, такива работи, а она – нищо – ни месо е турала в уста, ни ракия, само водичка и трошка лебец. Она сите работи със свети Георги ги е говорила…“ След смъртта на Преподобна Стойна Ванга поръчва паметник за гроба й.

Любопитното е, че и двете феноменални българки имат способността да виждат в други измерения. Но стигат по различен начин до прозренията си. Голяма част от откровенията на Преподобна са разказани в книгата на Неда Антова „Съвършената“.

„Виждам мислите на хората – казвала Стойна. – Винаги в цвят. Понякога ми се рисуват като картини, образи или разни усукани една в друга линии. Има и мисли, чисти като пътя на прелетните птици. Зървам ги най-много веднъж-два пъти в годината.

Това може и да изглежда дарба, но ако питате мене, пък и по-младата ми сестра по съдба Ванга, тя ще ви каже, че няма дарба, която заедно с това да не е и наказание. Щото Вангичка, милата, вместо фигури и цветове около телата на хората най-често виждаше техните скъпи покойници.“

Хората, докоснали се до силата на двете български ясновидки, вярват, че появата на знамението в Пловдив е знак свише в трудните времена. И че Ванга и Стойна продължават да бдят над България от небето.