13-годишната Лена, която отива в Кеймбридж на пълна стипендия: Надявам се един ден да създам бъдещето

13-годишната Лена която отива в Кеймбридж на пълна стипендия: Надявам се един ден да създам бъдещето

13-годишната Лена Дипчикова е българското момиче, прието в колеж в Кеймбридж на пълна стипендия. Седмокласничката казва, че подобно нещо се постига с много мотивация и труд.

„Имаше няколко изпита в няколко кръга с различни изпитания“, разказва момичето в ефира на бТВ.

На първи кръг са я изпитвали по математика и английски език. По математика имахме два часа за два модула, като в първия модул имаше 40 въпроса. Там идеята не беше да решиш вярно всички задачи, а по-скоро искаха да разберат какво е мисленето ти – ще се панираш ли, ще издържиш ли на напрежението. Вторият модул беше само от три задачи, но бяха много трудни. Те не очакват да ги решиш на всяка цена, а по-скоро как ще подходиш към тях, разказа седмокласничката.

Притеснявах се преди самия тест. Но след като влязох в стаята и като видях задачите, осъзнах, че съм готова и че ще дам всичко от себе си, коментира тя.

Моите силни предмети са точните науки – математика, биология, химия, физика. Системата им на преподаване е съвсем различна. Първите две години изучаваш шест предмета, така че аз избрах точните науки. През вторите две години изучаваш само три предмета, но това е добре, защото това е профилирана подготовка за университет и няма от какво да се притесняваш, ти си готов за приема, допълни тя.

В момента уча английски, японски и гръцки езици, допълни тя.

Надявам се един ден да успея да измисля нещо революционно, нещо, което да помогне на милиони хора, да създам наистина бъдещето, да го направя, коментира тя.