img
Home / Здраве / 25 гр. ракия на гладно сутрин е тайната за дълголетие на столетничката баба Неделя от Леденик

25 гр. ракия на гладно сутрин е тайната за дълголетие на столетничката баба Неделя от Леденик

/
/
/
457 Views

Юбилярката посреща гости за своя личен празник във Велико Търново

НАЙ-БЛИЗКИТЕ СИ ХОРА ЧЕРПИ ЗА 100-ГОДИШНИЯ СИ РОЖДЕН ДЕН В ЧЕТВЪРТЪК НЕДЕЛЯ ВАНГЕЛОВА. Юбилярката ще духне свещичките на тортата в дома на своята дъщеря в кв. „Бузлуджа“ в старата столица. Жената, достигнала век живот, споделя, че от години спазва сутрешен ритуал – да се подкрепи с 25 г домашна ракия. Отчита също дълголетието си на спазване на специално хранително меню, в което най-голям дял заемат зеленчуците.

Баба Неделя е родена на 1 юли в далечната 1921 г. в заможно семейство в Леденик. Венчае се за мъж от Македония, с който свили дом в родното й село. Двамата стават родители на дъщеря и син – Богданка и Иван. Известно време работела в ТКЗС-то в Леденик, а след това в ДАП Велико Търново. През 2012 г. остава вдовица, а преди десетилетие се премества да живее при първородната си наследничка, която има имот в областния град.

Столетничката се радва на четирима внуци, четирима правнуци и един праправнук.

Жената споделя, че докато била млада, произвеждала всичко, което слагали вкъщи на трапезата. Много държала всеки ден да се яде постно, с изключение на събота. В месния ден приготвяла гозба със заколено домашно животно. Пред другото време ястията били от картофи, моркови, бакла, чушки, патладжани и т.н. Тази традиция тя предала и на своите деца, които години наред продължавали да я спазват.

Неделя е категорична, че човек трябва да се храни разнообразно и балансирано и че не трябва да прекалява с големината на порциите. Убедена е, че закуската е най-важното ядене за деня и до днес не пропуска да се подкрепи в сутрешните часове с попара, бухтички, мекици и т.н.

Столетничката допълва, че винаги започва деня с 25 г ракия, произведена от съпруга на нейната внучка – Кирил Ангелски, кмет на село Шемшево. Въпреки възрастта си юбилярката се радва на сравнително добро здраве и единственият й проблем е запушване на артериите. Неделя споделя философията, че човек трябва учи, за да успее в живота, и това бил най-честият съвет, който давала на своите деца и внуци. Като млада участвала в певческата група към читалището в Леденик и не пропускала изяви из страната.

Галина ГЕОРГИЕВА / БОРБА

Какво мислиш?
Оцени новината
[Общо: 0 Average: 0]

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *