7 сигнала, които ви дава тялото, че има проблем и страда, а вие дори не им обръщате внимание

7 сигнала които ви дава тялото че има проблем и страда а вие дори не им обръщате внимание

Нашето тяло е много сложна система, в която всичко е свързано по някакъв начин. И затова, когато нещо не върви както трябва, то изпраща съобщения до други части на тялото като предупредителен знак. 

В нашата сила и знания е да можем да разпознаем тези знаци и да се уверим, че поправяме това, което трябва да поправим.

Ние от Е-новини искаме да можете да разпознавате възможните основни здравословни проблеми чрез тези много прости начини.

1. Ниска порьозност на косата

Начинът, по който можете да проверите дали имате ниска порьозност на косата, е като пуснете единичен кичур от измитата си и суха коса в чаша вода. Ако нишката потъне до дъното на стъклото , порьозността ви е много висока. Това означава, че косата ви абсорбира всеки продукт, който използвате, много бързо и изсъхва на въздух за миг. Въпреки това, обикновено се усеща много сухо и има тенденция да се къдри.

За да третирате висока порьозност, трябва да намерите възможно най-добрите продукти. Трябва да търсите продукти, които имат „по-тежки“ съставки, като  масла и олиа. Можете също да добавите дълбоко кондициониращо лечение към седмичната си рутина.

Порьозност на косата е термин, който показва степента на косата ви да абсорбира и задържа влагата.

Влияе се от външния слой на косата, наречен кутикула. Този слой е съставен от кутикуларни люспи – загрубял кератинов слой. Той е ясно видим под микроскоп: люспичките изглеждат като припокриващи се плочки. Люспите не винаги се придържат към косата – те могат да се вдигнат в по-малка или по-голяма степен. Пропуските и дупките в слоя на кутикулите определят състоянието на косата и нейната порьозност, както и колко лесно влагата и маслата преминават в, и извън косата.

2. Хоризонтални линии на врата

Жените след менопауза произвеждат по-малко естроген, отколкото тялото им се нуждае, за да поддържа издръжливостта на костите. А дълбоките бръчки на шията са един тревожен признак, че костите стават по-крехки и по-малко плътни. Това означава, че опасността от счупване на костите е много по-висока. Добавките с калций и витамин D могат да бъдат много добра идея за избягване на остеопороза.

Тези бръчки може също да ви казват, че трябва да проверите работата на щитовидната жлеза. Ако състоянието продължава да се влошава и не се лекува, то може да започне да се показва на врата ви, наред с други области. Трябва да търсите не само бръчки, но и лющеща се кожа.

3. Язви и афти  по устата и езика

Най-честите причини за появата на язви са тютюнопушенето, алергиите, случайно прехапване на езика и възпалението. Въпреки това, ако нищо от горното не се отнася за вас, може да имате недостиг на  витамин В12, желязо или фолиева киселина. Тези недостатъци не се развиват за една нощ, а прогресивно се развиват за продължителен период от време.

Някои други предупредителни признаци може да са  умора, виене на свят, неравномерен пулс и мускулна слабост. Ако изпитате всичко това, ще трябва да направите някои драстични промени в диетата си и да започнете да приемате необходимите добавки.

4. Пилинг на ноктите и кожичките и бели петна по ноктите ви

Най-честите причини за беленето на ноктите и кожичките са дефицит на желязо и дехидратация. Ако дефицитът на желязо не се лекува навреме, това може да доведе до анемия, която също може да доведе до множество здравословни проблеми, като болка в гърдите. Други причини за лошите ви нокти могат да бъдат вашата недостатъчно активна щитовидна жлеза, белодробно заболяване или дори бъбречно заболяване. Най-добрият начин да третирате ноктите си у дома е като ядете богата на желязо диета и поддържате ноктите си овлажнени.

Сега, ако започнете да забелязвате бели петна по ноктите си, има 4 възможни причини: алергии, гъбична инфекция, нараняване или минерален дефицит. Трябва да обърнете по-голямо внимание на последния, тъй като ще трябва да се третира с повишено внимание. Цинкът и калцият са най-честите виновници за този дефицит и първо трябва да направите кръвен тест.

5. Напукани пети

Напуканите пети могат да бъдат причинени от суха кожа, студено време или ако стоите много часове всеки ден. Въпреки това, те могат да бъдат индикатори за по-сериозни проблеми, като екзема, хипотиреоидизъм и диабет. Можете да третирате петите си, като  ги накиснете в сапунена вода за 20 минути и ги изтъркате с пемза. След това ще трябва да нанесете тежък овлажнител, който включва млечна киселина, масло от жожоба или масло от ший.

Ще трябва да посетите лекар, ако домашните ви лечения изобщо не подобряват петите ви. Има много лечения, които вашият педиатър може да направи или предпише, като например много по – силен овлажнител. Това, което можете да правите всеки ден, е да проверявате петите си, да ги миете старателно и да носите добре поддържани обувки.

6. Зачервяване около носа, бузите и челото

Розацеята е причина №1 за зачервяване около тези области и засяга около 14 милиона души само в САЩ. Хората над 30 години и със светла кожа са по-склонни да го развият, тъй като розацеята рядко засяга деца. Някои от най-честите признаци са постоянно зачервяване, подутини и пъпки и видими кръвоносни съдове. Други по-рядко срещани признаци включват дразнене на очите, удебеляване на кожата и подуване.

Начинът, по който обикновено се лекува розацеята, е с лекарства за локално и перорално приложение, които Вашият лекар ще Ви предпише. В по-сериозни случаи лекарите могат да използват лазерно лечение, за да премахнат всички видими кръвоносни съдове.

7. Подпухнали или дори подути очи

Ако нямате инфекция и не сте алергични към нищо и все още имате  подуто око, тогава най-честата причина е очевидна. Прекомерната консумация на сол води до задържане на повече вода в тялото и лицето ви, включително зоната под очите. Ще трябва да намалите солта, която консумирате, и може би да увеличите приема на калий. Някои други причини могат да бъдат  болестта на Грейв, запушен слъзен канал, тютюнопушене и липса на достатъчно сън.

След като разберете източника на проблема си, ще трябва да започнете да  го лекувате . Студените компреси, пакетчетата чай и масажите на лицето са едни от най-лесните неща, които можете да направите сами. Ако обаче подуването не изчезне, независимо какво правите, ще трябва да посетите лекар.

Откривали ли сте някога сериозен здравословен проблем благодарение на малък знак в тялото си, който обикновено игнорирате?

Източник: За жената