Абсурдна ситуация: Собственици на необитаеми жилища получиха сметки за ток

Абсурдна ситуация: Собственици на необитаеми жилища получиха сметки за ток

Абсурден казус в Благоевград. Сметки за ток получиха собствениците на необитаемите апартаменти в опожарения през декември блок в града. Част от фактурите са за близо 200 лв., начислени за жилища, в които електричеството все още не е пуснато.

Сметките идват преди няколко дни. Димитър Нанов разказва, че от електроразпределителната компания е трябвало да възстановят тока на 31 януари, но това не се случило. „Те ми пускат сметка от 20 декември до 21 януари, без да имаме изобщо инсталация. От 24 декември до 20 януари ми е отчетено потребление, което ми е калкулирано на стойност 173 лв. И след дълго ходене по мъките, със заявление към ЧЕЗ, с обаждания към национален телефон, най-накрая решиха да канселират фактурата“, допълни мъжът.

На Евгени Янков също му е начислена сметка, въпреки че апартаменът му е необитаем след пожара. Фактурата е на стойност 62 лв. и понеже е електронна – автоматично е платена.

Поради липса на ток в целия блок, водосточната тръба, която изгоря при пожара все още не е възстановена. Това доведе до повторно наводняване преди два дни след падналия снеговалеж. Следи от влага има навсякъде.

От ЧЕЗ заявяват: „Oт страна на Пожарна безопасност и защита на населението имаше забрана за инспектиране на състоянието на щетите по инсталацията, заради проверки и инспекция на носещата конструкция. Фактурираната енергия на необитаемите апартаменти е сторнирана преди два дни.

От ЧЕЗ уточняват още, че дейностите по отстраняване на щетите в блока ще стартират в понеделник – 7 февруари.