Андрей Райчев: Реваншизмът е идиотщина, важно е да се намали купеният вот

Андрей Райчев: Реваншизмът е идиотщина важно е да се намали купеният вот

– Г-н Райчев, какво може да направи служебното правителство на Стефан Янев до изборите?

– Три неща. Едното вече е направено – осигурен е комфорт за конформистите при следващите избори. Това важи за тези, които гласуват за властта. Това са онези, които чакат края на мача, и като видят, че ЦСКА води с 2 на нула срещу „Левски“, стават от ЦСКА. Второ, има корпоративен вот – това са бизнесмени, които се стремят да услужат на властта, като й дават гласове. Такива ще отпаднат от ГЕРБ, защото ще гледат накъде ще духне вятърът. И трето – може би новият министър на вътрешните работи ще може да ограничи купения вот.

Вероятно ще сменят някои областни управители и шефове на МВР. Ако полицията си върши съвестно работата, платените гласове може да бъдат намалени. Има едно изследване, което показва, че в България има около 900 секции, които гласуват в най-различни посоки. За тези избори – за тия, на следващите – за другите. Не са само роми. Тези секции трябва да бъдат обект на много сериозно внимание. Не можем да докажем, че вотът е купен в съда, но е ясно. Може би този вот ще намалее.

– Социалните мрежи избухнаха от спорове дали това е краят на ерата „Бойко Борисов“, или предстои поредното му завръщане?

– Някои се радват на това, а други плачат. Бойко Борисов е лидер на една много голяма партия, която набра 800 000 души на последните избори. Не допускам, че ще са по-малко от половин милион, и след като сега отпадне корпоративният вот, а купените гласове се поограничат.

Половин милион са си половин милион! Борисов е незаобиколим фактор. Управлява 12 години и срещу него има много натрупана енергия. Но това не значи, че ГЕРБ е приключил. Изобщо няма такова нещо! Друг въпрос е дали ще надделее общото усилие на леви, десни и центристи да свалят ГЕРБ, или ще надделеят техните различия. В отишлия си парламент надделяха различията – затова не създадоха правителство. На следващия етап след вота на 11 юли ще видим какво ще стане. Много зависи и как Борисов ще се държи. Накрая на управлението си той беше нервен, някак не можеше да повярва на очите си, че властта му свършва. Но той трябва да се приспособи към следващата епоха и тъй като е първокласен политически актьор, аз мисля, че ще успее. 60 на сто ни чакат изненади в това отношение. Така че тези 60 на сто от хората, които смятат, че Борисов е приключил, бъркат!

– Неразбирателството между новите партии в парламента няма ли да накара хората да изберат прокламираната от Борисов стабилност при следващите избори?

– Едва ли Борисов обещава стабилност за следващите избори. Стабилността няма да дойде по линия на това, че той се връща на власт. Този вид хора едва ли ще гласуват за ГЕРБ. За него ще гласуват хора, които са му фенове. Той има няколко безспорни международни успеха. Това е човекът, който направи така, че България да не е черната овца на Европа, а след нас да се окажат страни като Полша и Унгария. В същото време успя да държи и с американците добри отношения в момента, когато се разбра с Ердоган и Путин. Това е много голямо постижение!

Друго голямо негово постижение е борбата с ковид пандемията – той направи една от най-либералните политики в Европа. Ние и шведите сме единствените, които живеят нормално. В много други страни нещата са луди – вечерен час, маски, мизерията е страшна! Само дето не бесят хората! Както виждате, България си живее нормално и ковидът протича както в другите страни. Това не е малко постижение. Освен това държавата не е дестабилизирана или финансово разорена. Просто Борисов много дълго време е седял на власт и естествено, че се задават едни и други корупционни истории. Хората не искат така да живеят. Опитаха да променят това през август с уличните протести в София – не стана. Сега опитаха пак.

 – Рокадите в ръководството на ГЕРБ как може да се тълкуват?

– Това е подготовка за обрат. Борисов си строява войската – размества си офицерите и се чака пак да освободят крепостта. Готви се за сблъсък. Надявам се да няма реваншизъм от новите партии. Реваншизъм навремето бе показният арест на един бивш министър на отбраната от ГЕРБ. Помните: „Ти си мръсен престъпник!“.

Реваншизъм бе това, което Цветан Цветанов правеше като МВР шеф – влизаха с автомати през нощта и храниха публиката с едни радостни известия – арестувахме този и онзи, а накрая съдът ги пускаше. Борисов ги надживя тези неща, но новите може да ги започнат наново. Не трябва да се стига до такива работи. Да се сменя нормално властта, да се видят банковите сметки и който крал – в затвора. Но не и да се правят символични страшни идиотщини.

– Президентът обаче поръча на служебното правителство да разкрие истинското положение в страната. Означава ли това, че трябва да очакваме опити за някаква ревизия по примера на комисията на Мая Манолова?

– Министрите ще получат достъп до договорите във ведомствата си и ако има някои скандални неща, те ще излязат. В края на всеки голям период, а ние сега сме точно в такъв, излизат такива неприятни неща. Няма как част от тези неща да не изплуват.

– Какво ще се случи с новите партии на предстоящите извънредни избори?

– Сега ще играят всеки за себе си. Мая Манолова има проблем, защото е близо до 4-процентовата бариера. От другата й страна е Красимир Каракачанов, който реално може да влезе. С огромен процент се оказа и Васил Божков. Това са новите играчи и едва ли ще се появи друг. Ако се окаже, че новите партии не могат да създадат правителство и след вота на 11 юли, те ще са пред следната дилема – да направят кабинет, нещо като служебно правителство на парламента, а не на президента, който да ръководи една година страната. Втората възможност е да поканят народа трети път на урните, което ще е катастрофа. А има и президентски избори.

Четири пъти ще караме хората да гласуват ли? Създава се реална дестабилизация на страната. Не е добре толкова време държавата да е без управление. Правителството в оставка е половин управление. Не може да предприема дългосрочни неща и стратегически въпроси. Мисля, че новите партии ще решат да направят нещо временно – за около година. Всичко това е в случай, че парламентът не излъчи ясно мнозинство.

– Какви са шансовете на Жан Виденов да направи нещо значимо вляво или ще видим някакво повторение на АБВ?

– Г-н Виденов не смята да оглавява такава партия. Някакви други я правят и той е с тях. Неговият капитал е, че той доказа на целия български народ, че е честен човек – никога стотинка не е пипнал, никога не се е облагодетелствал, а Бога ми, имаше такива възможности! От друга страна, споменът за хиперинфлацията по негово време не вярвам да е отминал.

– Той не е отминал, но хората говорят, че не той, а фактори извън него са предизвикали хиперинфлацията?

– Големите престъпления в света винаги така се оправдават. В моите очи той настина бе честен човек, но бе лош шофьор и удари нашата кола България перпендикулярно в стената.

– Сбърка ли президентът, като избра 11 юли за извънредните избори? След като насрочи предишния вот навръх католическия Великден, сега уцели финала на европейското по футбол?

– С 4 април като дата на изборите той се оказа прав. На 28 март бе първата възможност за избори, а последната бе средата на май. Ако го беше забавил, представяте ли си, тепърва щяхме да се явяваме на избори! А той стегнато ги прокара, бързо раздаваше мандатите, не чакаше нищо и успяхме да назначим до днес вече нови избори. Той показа, че повече разбира от политика от нас, които гледаме отстрани. На нас ни се струваше прибързано и непонятно защо. Много правилно е преценявал ситуацията в страната – че може да се роди недееспособен парламент.

Д-р Андрей Райчев е сред най-известните български социолози. Завършва философия и социология в Софийския университет.  Дисертацията му от 1983 г. е на тема „Категорията „социална ситуация“ в изследването на елементарните социални процеси и структури“. Един от собствениците на „Галъп интернешънъл – България“.

– Временното правителство може ли да изкара някаква ревизия като комисията на Мая Манолова?

– Министрите ще получат достъп до договорите във ведомствата си и ако има някои скандални неща – те ще излязат. В края на всеки голям период, а ние сега сме точно в такъв, излизат такива неприятни неща. Няма как част от тези неща да не изплуват. Не ми е ясно каква ще атмосферата в страната през юли и затова не можем да кажем дали са прави тези, които твърдят, че горе-долу резултатът ще е същият, или че съществено ще се промени на изборите.