Асен Василев вещае най-силна инфлационна криза през март и април 2022 г.

Асен Василев вещае най-силна инфлационна криза през март и април 2022 г.

Асен Василев прогнозира кога ще е най-големият удар на инфлацията. Необходимо е активиране на контролните механизми на държавата, защото са закърнели и не работят. Това каза пред „Дарик радио“ вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев.

Според него най-кризисният месец за България по отношение на инфлацията ще бъде март или април, но по думите му очаквано ниво от 5 до 6% не трябва да е особено притеснително. Василев даде „учебникарски“ съвет на хората – когато инфлацията тръгва нагоре мнозина се ориентират към дългосрочни активи, стойността на които се вдига – злато, недвижимости, криптовалути.

Според вицепремиера ниво на минималната заплата от 700 или 710 лв. през 2022 г. ще е разумно.

Попитан има ли ефект от намалената ставка на ДДС за някои услуги – 9% за ресторанти, книги, детски храни и памперси, Асен Василев отговори, че крайният потребител не е усетил намаление на цените, но има известно изсветляване на бизнеса, както и частично изсветляване на доходи, но то се дължи основно на отпусканите държавни помощи. Според финансовия министър да се прави социална политика през ДДС не е най-доброто решение.

Разумният дефицит в бюджета за 2022 г. според него между 3.5 и 4.5 млрд. лева, той ще бъде постигнат, а усилието на кабинета ще е да „бъде свит, доколкото може“.

Няма промяна и в позицията му да не се намалява плоският данък от 10%. „Ако си събираме парите, те са достатъчни, без да генерираме свръхдефицити“, каза Василев.

Един от лидерите на „Продължаваме промяната“ отново заяви намерението си за редуциране на държавната администрация. Увеличението на заплатите на тези, които ще запазят работата си, ще се получи естествено, тъй като бюджетите няма да бъдат намалявани. На 5 декември Василев обяви 15% съкращения в държавната администрация още догодина в синхрон с договореното при преговорите за правителство. Изчисли, че това означава централната администрация да намалее с 30 хил. души.

Една от първите битки, които според финансовия министър е важно да спечели България през 2022 г., е да стабилизира и отвоюва енергетиката си обратно.

„Нашата енергетика е много закъсняла в прехода към декарбонизация и има тежки проблеми, които трябва да се решат в спешен порядък“ посочи Асен Василев. Той допълни, че има спорни решения заради некомпетентност или недобросъвестност, които са вземани във времето и продължават да се вземат и този проблем трябва да бъде изчистен.

Асен Василев бе категоричен, че управляващата коалиция между „Продължаваме промяната“, БСП, „Има такъв народ“ и „Демократична България“ е стабилна, като я сравни с квартетите, за които в класическата музика са написани най-много произведения, а в същото време нямат нужда от диригент.