„Бедните украинци“ масово изкупуват луксозни имоти по морето

"Бедните украинци" масово изкупуват луксозни имоти по морето

Бежанската криза заради войната в Украйна оказва сериозно влияние върху наемния пазар на недвижими имоти във Варна, отчитат местните брокери. Около 60-70% от всички търсещи жилища под наем в момента са украинци, показват данните на фирмите през последния месец.

Най-желан и предпочитан е районът на Морската градина и всички жилища в близост до морето.

„Отчитаме голям интерес в сегмента на луксозните имоти от страна на украинците, които пристигат у нас. Тези от тях, които могат да си позволят по-луксозен имот, със сигурност се съобразяват с нуждите си и предпочитат големи жилища, оборудвани с всичко необходимо за нормален живот. Не липсва и търсене на къщи под наем“, твърдят брокерите.

Средният бюджет на наемателите на луксозни жилище във Варна е около 600 евро, като се оказва достатъчен, за да открият подходящ за тях дом, казват още експертите.

По отношение на информацията, че собствениците на имоти във Варна вземат по два депозита от украинските наематели, брокерите обясняват, че това е редовна практика, за да се предпазят от евентуални рискове – неплащане на наеми или на разходите за консумативи, както и на щети в жилището.

Стандартната практика на наемния пазар на жилища в България е при подписване на договор да се плаща 1 месечен наем плюс 1 депозит, който обикновено е в размер на наема. С депозита собственикът се подсигурява, ако наемателят се окаже недобросъвестен и остави неразплатени сметки или причини щети по имуществото.

Освен тоталната доминация на наемния пазар на жилища от украинските бежанци, част от тях търсят и имоти за закупуване, като отново предпочитаната локация е в близост до морето.

Източник: Телеграф


Публикувана

в

Тема: