Белите дробове са олтар на мислите и чувствата ни

Белите дробове са олтар на мислите и чувствата ни

В разгара на епидемията от коронавирус у нас ви предлагаме кратък и синтезиран материал с полезни препоръки, свързани със здравето на белите дробове, направени от Учителя Петър Дънов. Те са част от книгата “Здраве, сила и живот”.

Както мозъкът, така и сърцето, и белите дробове, имат двояка функция – физиологична и психична. Сърцето не пречиства само кръвта, но и чувствата. Дробовете не пречистват само въздуха, те са олтар, на който се поставят мислите, чувствата и желанията на човека, за да се пречистят.

Белият дроб е представител на един висш свят и служи за трансформиране на енергиите, които идат от центъра на Земята. Правилното действие на белия дроб определя мисълта на човека. Белият дроб пречиства кръвта, а сърцето я отправя по всички части на тялото.

Службата на сърцето не се заключава само в изпращане на кръв по цялото тяло, но то представлява още и възел на електрическа енергия, която се предава на всички клетки, като им дава възможност да участват в целокупния органичен живот.

Белият и черният дроб представляват два трансформатора на електрически енергии. Белият дроб е трансформатор на умствените енергии на човека, затова отправя енергиите на мисълта към мозъка.

Черният дроб е трансформатор на чувствените енергии, като ги отправя към вегетативната нервна система. Колкото по-правилно функционира черният дроб, толкова по-възвишени и благородни чувства има човек”, е казвал в своите беседи за здравето Учителя.

Той е допълвал, че в белите дробове има повече от 600 милиона клетки, затворени в малки стаички, в малки лаборатории. Когато въздухът влиза в белия дроб, всяка от тези клетки за кратък момент изпълнява двойна служба – физиологична и психична. “В този смисъл дишането е двоен процес на хранене. В една минута човек прави 20 вдишвания или 20 обяда, а в един час 1200 вдишвания или 1200 обяда. Сложна е работата на тези работници, които имат крайната задача да пречистят кръвта”, е смятал Петър Дънов.

Общи препоръки за лечение

Освен съвети за използването на конкретни билки или храни в повечето случаи при болести и неразположения Учителя е препоръчвал да се започва с общи мерки: пиене на гореща вода, обилно изпотяване, очистване на стомаха и червата с рициново масло, дихателни упражнения, положителни мисли и не на последно място – молитва.

Учителя разглежда болестите на дихателната система, както и простудните заболявания като резултат от нарушаване на естествения магнетизъм на тялото, което от своя страна, се получава при емоционални травми, дълго продължили състояния на скръб и тъга.

Лечението, каквото и да е то, трябва да се придружава с мерки за подобряване на емоционалния баланс и общоукрепващи упражнения, включващи на първо място екскурзии в планината, дихателни упражнения, музикални упражнения.

“Движението по високите планини подобрява състоянието на дихателната система. Забелязано е, че хора, които имат някакъв недостатък в дихателната система, са сприхави, нервни, лесно се сърдят. Най-малката причина може да ги извади от равновесие.

Един от методите за усилване на дихателната система е ходене на чист въздух. Качвайте се по върховете, за да предизвикате дълбоко дишане. Това е особено добре за онези, които страдат от астма, както и за тези, които са предразположени към затлъстяване”, съветва Учителя.

Съвети при грип

Учителят е бил съвременник на пандемията от Испански грип през 1918-19 г. Ето какво казва той за грипа: “Например, сега върлува испанската болест, ако болният яде месо и друга тежко смилаема храна, ще отиде на онзи свят.

Като лек против тази болест аз препоръчвам да се пие гореща вода и да се ядат варени картофи, по три-четири най-много. И при висока температура не е опасно да се ядат варени картофи – те намаляват температурата, действат благотворно върху мозъка. Испанската болест се отразява вредно главно върху стомаха и белия дроб, разстройството на тези органи се отразява върху нервната система”.

Б.а. Сами можете да разберете, че испанският грип е бил подобен като въздействие върху организма, както и сегашният Ковид-19.

Съвети при треска

Треската е резултат на излишна материя в човека. Задачата на човека е да изкара тази нечиста материя през порите си, като се изпоти. Универсално средство, с което се започва, е изпиването на 5-7 чаши преварена гореща вода на бавни глътки. Продължава се според причината за треската. Учителя не препоръчва мазането на тялото със спирт, ракия или масла.

Борис АЛЕКСАНДРОВ