Без коли и охрана на НСО за Борисов, Караянчева и Фандъкова

Без коли и охрана на НСО за Борисов Караянчева и Фандъкова

Без коли на Националната служба за охрана (НСО) за бившия премиер и бившия председател на парламента, както и за сегашните зам.-председатели, конституционните съдии и кмета на София. А охраната от НСО да може да бъде отказвана от първите трима в държавата.

Това са част от предложенията за изменения (ЗИД) в закона за службата, предложени от Николай Хаджигенов и група депутати от „Изправи се БГ. Ние идваме“ (ИБГНИ), които предстои да бъдат разгледани от новото 46-о Народно събрание, съобщи Клуб Z.

„Налице е огромен, напълно неоправдан и ненужен разход на средства на данъкоплатците“, отбелязват Хаджигенов и компания в мотивите си за предложенията.

Без изненада, едно от предложенията на Хаджигенов и компания засяга и главния прокурор. В момента в закона е записано, че „на главния прокурор в страната се осигурява лична охрана и специализиран транспорт, а при служебно пътуване в чужбина и при необходимост – лична охрана“. Според промяната обаче лична охрана на обвинител номер едно ще се полага „единствено при доказана необходимост“.

В конкретния случай Иван Гешев се охранява не от НСО, а от подопечното му Бюро по защита. Самият Гешев си поиска само Бюрото да го охранява, нямал доверие на НСО (а законът за НСО бе променен, за да позволи това – б.р.). С предложения за други законови изменения обаче Хаджигенов и група народни представители искат преминаване на звеното изцяло под опеката на министъра на правосъдието.

Преди ден вицепремиерът и вътрешен министър Бойко Рашков обяви, че в момента Бюрото, което би трябвало да пази застрашени свидетели при съдебни производства, всъщност изпълнява една единствена функция – да пази Гешев, на три смени.

В ЗИД на ЗНСО се предлага още президентът, председателят на Народното събрание и министър-председателят да могат да се откажат от охрана, освен ако няма реална застрашеност. В момента законът изрично казва, че те не могат да откажат услугите на НСО.

От ИБГНИ предлагат още членовете на Конституционния съд, зам.-председателите на парламента и и столичният кмет да слязат от колите на НСО. В момента в закона е посочено, че те имат право на специализиран транспорт от службата.

Според вносителите е „абсурдно“ кметът на София да има право на кола на службата и „не е налице нито една смислена причина за това“. Те посочват още, че Столична община разполага с достатъчен бюджет и ако реши, то общинският съвет може да осигури всякакъв вид транспорт на градоначалника, в т. ч. за представителни нужди. По същия начин стоят нещата и за КС, и за зам.-шефовете на НС.

На „синя лампа“ на НСО според закона имат право и лицата, заемали длъжностите председател на Народното събрание или премиер – до 4 години след освобождаването им от длъжност, т. е. например Цвета Караянчева и Бойко Борисов. Депутатите от ИБГНИ предлагат сега това право да им бъде отнето.

Парите на данъкоплатците не следва да служат за осигуряване на луксозен начин на живот на високопоставени политически лица, а да бъдат изразходвани разумно и само с оглед интересите на данъкоплатците, което в конкретния случай не е налице, пише в мотивите към ЗИД-а.

Една от най-съществените промени, предлагани от депутатите, цели елиминирането на гласовете на председателя на ДАНС и главния секретар на МВР от специализираната комисия, в която са членове, а началникът на НСО е председател и която решава кой да бъде охраняван и как. Според народните представители ДАНС и МВР трябва само да предоставят становища.

Мотивът: началниците на ДАНС и министерството са пряко подчинени на Министерския съвет и „понастоящем вземаните от тях решения са в пряко изпълнение на незаконосъобразни разпореждания на министър-председателя в разрез с демократичните принципи“.