Билката на Апостола цери 50 болести

Билката на Апостола цери 50 болести

Котешка стъпка, известна още като черновръх и див босилек, е една от най-полезните билки, която е добре да имаме в домашната аптека, съветва аптекарят и билкар Никола Мангалджиев.

Името идва от формата на красивите розови цветчета, наподобяващи котешки лапички.

Ползите от билката, наричана често вълшебна, са многобройни, разбра Е-новини. Има успокояващо действие, нормализира кръвното налягане, стимулира силно регенеративните процеси, усилва съпротивителните сили. Помага срещу миома, камъни в бъбреците, цистит, гастрит, паркинсон, кожни заболявания, бенки, екземи и много други, общо 50 болести.

Смята се, че билката може да се превърне в ефикасно лекарство срещу рак. Правени са успешни експерименти с мишки, които били заразявани с ракови клетки, след което лекувани с инжекции с екстракт от котешка стъпка, а ефектът бил невероятен – раковите клетки изчезнали.

Планинското растение е известно като билката на Левски, тъй като е била използвана от него за лечение на куп заболявания, докато е бил свещеник. Всъщност Апостола познава котешката стъпка от майка си – това е основната билка, използвана от майката на Васил Левски Гина Кунчева. Тя е от знахарски род и се е занимавала с лечение. Когато Левски е бил в Легията в Белград, пука апендицит. След операцията Апостола е бил с отворена рана, която му причинявала неприятности.

Въпреки болката обаче обикалял страната да прави комитети – толкова силен е бил духът му. Възпалението той преборил с котешка стъпка.

Всяка вечер по време на обиколките си из България Апостола си приготвял лекарство с три щипки от нарязаната билка, сварена в 200 грама вода. Така раната му зараства. Потомък на Апостола – проф. Иларион Янчев, доктор по медицина, директор на Института по експериментална патология и паразитология към БАН, посвещава живота си на изучаването на котешката стъпка. Всеки може да си набере билката котешка стъпка, която аптекарят Мангалджиев нарича българската панацея.

Цъфти от юни до септември, широко разпространена е в полите на Стара планина, Средна гора и Родопите.

Източник: Ретро