Биологът д-р Сергей Иванов разкри с какви отрови ни тъпчат хранителните вериги

Биологът д-р Сергей Иванов разкри с какви отрови ни тъпчат хранителните вериги

„Кашкавал като гума, приготвен от заготовки, съдържащи технологични добавки и нишесте, пробутват някои от магазините“, съобщи пред „Телеграф“ биологът д-р Сергей Иванов.

„Това реално не е кашкавал в смисъла, който влагаме в тази дума, макар да го продават като такъв. Не отговаря и на стандарта за този продукт и не е ясно дали съдържа мляко“, обясни той.

Готовите заготовки се внасят от чужбина. Те съдържат нишесте и технологични добавки, известни като Е-та. Накрая продуктът се продава по 10 лева за килограм, въпреки че цената на истинския кашкавал няма как да падне под 13-15 лева, добавя д-р Сергей Иванов.

За първи път го засякохме преди около 3 г. Но сега този продукт вече се предлага все по-масово, каза още д-р Иванов. Същевременно сиренето с палма губи все повече привърженици.

Една от вероятните причини за това е, че цената му расте, тъй като поскъпва и основната суровина за направата му – палмовото масло. Ако допреди няколко години нелоялната търговска практика беше с палмата, сега тя е със водата, коментира Сергей Иванов. Той припомни изследване на асоциация „Активни потребители“, което откри до 78% съдържание на вода в някои видове сирена при изискване по Български държавен стандарт до 54%.

Има и междинни варианти – т.нар. „бързозрейки“ с около 60% вода. Справка в бюлетините на Държавната комисия по стокови борси и тържищата показва, че имитацията на сирене с палмово масло поскъпва

В началото на 2020 г. ментето е струвало 2,79 лева за кило на едро, за да стигне в средата на миналия май 3,26 лв./кг. Цената продължава да расте и към момента е вече 3,60 лева за килограм.

В същото време тенденцията е обратна при истинското сирене и кашкавал – тяхната цена през последната година е леко надолу. Килограм сирене на едро се продава към момента за 6,79 лева, сочи бюлетинът на ДКСБТ. В края на април миналата година цената му е била 6,95 лева. Подобна е тенденцията и при кашкавала. Средната му цена на килограм на едро е паднала в последната година от 11,16 лева на 10,87 лева.

От началото на пандемията се наблюдава интересна тенденция – при всеки локдаун и затваряне на заведенията, цените на истинското сирене тръгват нагоре. Това коментира шефът на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата Владимир Иванов. Според него това сочи, че в заведенията за обществено хранене масово се предлага продукт с растителни мазнини. Така, когато се затворят заведенията, теглото на истинското сирене в търсенето се увеличава, а палмата остава по рафтовете и складовете.

Хората промениха предпочитанията си и търсят все по-качествени и български продукти, каза още Владимир Иванов. Той смята също и че качеството на предлаганата стока също се е увеличило.

По думите му сирене между 7 и 12 лева в магазина е със спорно качество. А хубавото е над 12 лева килото. Не е възможно под тази цена да си покриеш разходите, данъците, пък да имаш и печалба, посочи Иванов. Според него хубавото отлежало сирене може да излезе по-изгодно, ако на евтиното и воднисто му се махне водата.