Богата реколта от домати – следвайте следните съвети

Богата реколта от домати - следвайте следните съвети

При суха и слънчева пролет, добивите от домати ще бъдат минимални.

Малкото количество валежи също не допринася за добрата реколта, затова сме ви подготвили няколко основни съвета за правилното засаждане на разсада, на които си заслужава да обърнете внимание, за да си спестите проблеми.

Преди да засадите доматите, отделете време, за да изберете правилното място: то трябва да бъде проветриво и с достатъчно светлина. Имайте предвид, че течението и излишната влага не влияят добре на доматите.

Вратите на оранжерията трябва да са затворени, ако температурата на въздуха е под 12 градуса.

Най-добре е да засадите доматите в сухо време по следния начин: разделете площта на няколко квадрата и засадете доматите в ъглите на всяка фигура. Така че да получите разстояние между корените от 50 до 60 см. В средата на квадрата е дупката за поливане. Трябва да получите 4 корена, засадени около една такава дупка, точно в ъглите на квадрата.

Поливната яма се формира едновременно със засаждането на доматите, а диаметърът й трябва да бъде 40 см, а дълбочината – 20 см. Ямата, образувана по този начин, може да побере до 20 литра вода.

Дъното на ямата също трябва да се подготви: изсипете 1 кг пепел и разбъркайте всичко със суха или зелена трева. Трябва да се внимава с тревата, така че да не съдържа семена и корени.

Ако не искате водата да се изпари бързо, покрийте ямата с 5-литрова бутилка. За да направите това, отрежете дъното на бутилката и я поставете върху отвора за поливане с гърлото нагоре, при необходимост доливайте вода там.

Следвайте следните съвети и вашата богата реколта от домати ви е гарантирана!

Източник: bukvarche