Бойко Борисов е в паника! Неговият смъртен враг Сретен Йосич е на свобода!

Бойко Борисов е в паника! Неговият смъртен враг Сретен Йосич е на свобода!

Ужасна новина за Бойко Борисов в Е-новини: Най-големият враг на Баце – сръбският мафиотски бос Сретен Йосич – Йоза Амстердама, е на свобода!

Името му беше замесено в скандал с Баце докато беше кмет на София, след като сръбският наркотрафикант каза пред белградски съд, че по време на престоя си в България се е ползвал от помощта на Бойко Борисов – тогава главен секретар на МВР.

По супер скандала през май 2002 г. бе образувано дело по доклад, че има оперативна информация как Сретен Йосич бил в България от една година под крилото на сикаджията Бойко Борисов.

Около две години преди това имало писмо от австрийските служби, че искат задържането на Йоца Амстердама, който живеел в България под чадъра на мутрата от СИК Тиквата и ползвал 12 различни имена. Сега, по повод излизането на сърбина от килията, „Гранична полиция” и други служби получили директива за повишено внимание през този уикенд, пише „България Днес“.

Причината е именно, че кралят на сръбския ъндърграунд излезе от затвора за първи път от 12 години.

Престоят на Йоца Амстердама зад решетките започна след залавяне в София по времето, когато Баце се правеше на главен секретар на МВР, за да разчиства терена от конкуренти на приближените си мутри.

Навремето Тиквата дори се похвали, че сам участвал в акцията по залавянето на Сретен.

Затова днес е публична тайна е, че опасният гангстер има зъб на някои български политици, най-заплашеният от които е Баце. Именно от съображения за сигурност службите ни продължават да следят дейността и движението му след толкова време.

Йосич лежи в супер модерния затвор „Забела“ в град Пожаревац. Пътят от там до София е по-малко, отколкото от нашата столица до Черноморието. Заради добро поведение Йоца е бил награден с градска отпуска и я е ползвал уикенда. Сръбското издание „Курир“ разказва подробности за пускането на свобода на Йосич.

Босът, който вече навърши 59 години, е бил посрещнат от жена си Вера Милосавлевич и синовете му. От първия си брак той има Николай и Небойша, а от втория – Джордже, Марко и Алексей.

Според свидетели, запечатали паметния момент и на снимка, Сретен Йосич не се е променил особено. Не е отслабнал или напълнял, прическата му е същата, единствено леко е побелял.

Репортер на „Курир“ се свързва и с жената на Йосич Вера, която казва, че всичко е наред, а разделеното семейство се насладило на всеки момент заедно. Йоца Амстердама най-много се разчувствал, когато видял внука си Андрей, който вече стана на година и половина. През цялото време гушкал малчугана. След уикенда Йосич се е прибрал обратно зад решетките на „Забела“.

Йосич бе арестуван на 27 април 2009-а по подозрение за убийството на хърватския журналист Иво Пуканич.

След близо 1300 дни в ареста той беше оправдан. Заради задържането му сръбската държава вече плати 11 милиона динара на Йосич, а той я съди за обезщетение от още 60 милиона.

Вместо да бъде освободен от ареста, Йоца Амстердама беше преместен от Централния затвор в Белград в „Забела“, за да излежи 15-годишна присъда за подбуждане към убийството на Горан Марянович, Гокси Бомбаш, през далената 1995 г.

По-късно със закона за амнистията присъдата му е намалена на 13 години и половина. Въпреки че му остава да лежи съвсем малко, Йосич все още няма право да поиска условно предсрочно освобождаване.

Най-рано може това да се случи този септември. Той обаче собственоръчно вече бил написал молбите.

Според нашия източник родните служби вече са предупредени, че ако сръбският бос продължи да спазва поведение зад решетките, той ще бъде пускан и занапред в отпуски, независимо дали през есента или по-късно ще излезе окончателно на свобода.

Сретен Йосич

Българската връзка около Сретен Йосич не е нова. Името му бе замесено в опит за убийството на доскорошния премиер Бойко Борисов още през 2003-та, когато той беше главен секретар на МВР.

Година по-рано сърбинът беше арестуван у нас, след което бе екстрадиран по искане на нидерландското правосъдие. Йосич многократно е пребивавал у нас, а родното ВКР го следи още от 1995 година.

При ареста му през 2009 г. единият от иззетите джипове е с българска регистрация.

Жена му Вера неколкократно е засичана у нас, включително и в компанията на вдовици на убити босове от групировката СИК, към която е и печално изританият от премиерския пост Бойко Борисов.

През 2012 г. наркосъпругата бе експулсирана като заплаха за националната сигурност на България, съобщи тогава сръбският „Телеграф“. Прибран й е и българският паспорт, който взима по-рано. Санкцията за персона нон грата изтича догодина.

Балканският „Алкатраз“

Затворът „Забела“, в който лежи Сретен Йосич, е наричан балканският „Алкатраз“. Той започна да работи през 2007 година и разполага с най-модерното електронно оборудване за контрол и охрана.

Капацитетът му е 80 затворници, като за всеки има индивидуална килия. Първи негови наематели бяха няколко души от разформированите „червени барети“, осъдени за участието си в убийството на бившия сръбски президент Иван Стамболич.

Другата знаменитост в „Забела“, освен Йосич, е Милорад Улемек-Легия, Той има 40-годишна присъда като организатор на атентата срещу първия демократичен премиер на Сърбия Зоран Джинджич през 2003 година.

Източник: Народ