Борисов пак се оплаква: Румен Радев прави частни, недемократични избори. Искат да ни изолират

Борисов пак се оплаква: Румен Радев прави частни недемократични избори. Искат да ни изолират

Приятели мои, това ще са първите частни Румен Радеви избори в България. Недемократични, частни избори

Това заяви председателят на ГЕРБ Бойко Борисов на предизборно събитие на партията в Шумен, който вероятно вече усеща, че партията му отива в канала.

По думите му не случайно примерът на Румен Радев за подражание е президентът на Венецуела Мадуро. „Не случайно никъде в Европа няма машини. И не случайно експертите са от Венецуела и Колумбия. Те са тук, за да помагат на Радев. Какъв износ на демокрация от Латинска Америка? Наблюдателите на ОССЕ се опасяват от потенциална възможност за гласуване на един избирател повече от веднъж. Те се опасяват, а ние? Какво ни остава на нас? Недостатъчното време на хората да свикнат с машините им действа демотивиращо и срива доверието“, посочи Борисов извадки от доклад на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ).

„Рядко съм се съгласявал с Румен Радев, искам да Ви прочета какво е казал той. По отношение на машините имаме пълно единодушие с него. На 9 януари, на консултации с „Демократична България“, забележете, той казва следното:

„След като ще се броят контролните разписки, трябва да има изписани на тях партиите, те да се сметнат и да се съпоставят накрая с електронната памет на самата машина. Това ще е гаранция, ако всичко съвпадне, че машинното гласуване е 100% надеждно. И мисля, че това трябва да бъде едно ясно изискване, за да имаме доверие в този машинен вот, защото това е средството да се избавим от недействителните бюлетини и машинациите“. Точка. Г-н Радев, и ние това искаме“, подчерта Бойко Борисов.

Той припомни, че ГЕРБ внесе жалби и до ЦИК, и до съда. „Защото сега казват така: „Машината каквото пуснала, пуснала. Никой няма да брои в урната за коя партия са“. Неговата ЦИК вече няма това да прави. А защо? Защото дори и ОССЕ, международните наблюдатели, които изпратиха мисия за вота, казаха, че ние проведохме честни и почтени избори, нашето правителство. Сега казват така: „Приемането на задължителното машинно гласуване е станало без обществени консултации и твърде бързо“. Те го казват, не аз. До тук само цитирам Радев и ОССЕ“, обясни лидерът на ГЕРБ.

По думите му в доклада си наблюдателите на ОССЕ поставят под въпрос капацитета на новата ЦИК да се справи с организацията на вота. „Аз съм сигурен, че те ще се справят с машинациите, не с организацията“, категоричен бе Бойко Борисов.

Той припомни, че от ОССЕ казват още, че „краткият график за купуване и внедряване на машините прави ЦИК силно зависима от доставчика“.

Лидерът на ГЕРБ заяви, че очаква и отговор защо чуждестранни „експерти“ от Венецуела, Колумбия и Коста Рика участват в подготовката на машините за изборите.

„Защо съветникът на президента или на премира, не го знам точно, Атанас Шарков, който по случайност е активист на „Да България“, е имал достъп до кодовете на машините? И то без да има договор с ЦИК? Ето този въпрос много ме вълнува. Те тихомълком го махнаха от съветник, защото ги изловихме. И сега тактиката им е, машините така са ги настроили, че всеки трети, ако са много нахални, но аз мисля, че това ще го направят – всеки трети, за президентските избори.

Сега ще репетират. Всеки пети глас да отива най-вероятно за „Има такъв народ“. За да има някой да ни изпревари. За да имат уж моралното право те да управляват“, предупреди Бойко Борисов. Той обясни, че това им е тактиката в момента.

„Като тръгнах по залите сега се побъркват, защото си мислеха, че ние ще се преклоним, ще се наведем и ще им гледаме безобразията. Пратиха милиционерите. Казвам милиционерите, а не полицаите, защото при такъв червен министър, шеф на комунистическо следствие, той може от полицията да направи само милиционери. Миналата седмица на изборите в това село в Никола Козлевско, пратили 30 жандармеристи да пазят 30 избиратели.

Викали кметове от ГЕРБ да подписват декларации, че няма да участват в изборите. Всеки ден министрите се държите като предизборен щаб и в същото време очаквате кметовете да не участват. Как няма да участват в кампанията, това е политика?“, изрази възмущението си Борисов.

„ГЕРБ бил в изолация, а навсякъде залите са ни пълни. Най-голямата ми цел е да предпазя партията ми да се сдружи с Мая Манолова, Татяна Дончева, БСП, ДПС“, заяви Бойко Борисов. По думите му, когато всички се сдружат, народът остава в опозиция.

„Били сме опозиция на Орешарски. Същата такава свинщина беше. 6,7 млрд. лева потъна тогава държавата. БСП е шампионът по фалирали банки – 25-26. Последно фалираха КТБ“, припомни старата мантра председателят на ГЕРБ.

Дунав мост


Публикувана

в

Тема: