Борисов в огледалния свят

Борисов в огледалния свят

Бойко Борисов направи впечатляващо изказване. Заяви: „Предстоят ни два много тежки месеца срещу много, много пари, които са изправени срещу нас – парите на олигархията.“

Какво имаше предвид не стана съвсем ясно – ако е възможно да стане ясно. Но нека опитаме.

Първи въпрос: Как стана така, че си на власт от 2009-та година насам и срещу теб се изправя олигархията с много пари? Има две възможности. В първата приемаме на доверие казаното. Но веднага става още по-лошо – значи за 12 години не си направил нищо по отношение на олигархията и тя процъфтява обилно по време на твоето управление. Във втората още по-лошото става хептен лошо: олигархията, веднъж процъфтяла, сега изправя парите си срещу теб, понеже вече е натрупала толкова много от тях, че може да прави каквото си иска и дори не се нуждае от ГЕРБ.

Разбира се, не е необходимо човек да гадае за коя от двете възможности става дума. Те са само логически вариации, изводими от потока на съзнанието на Борисов, който става все по-сюрреалистичен. В този смисъл човек трябва да мисли не логически, а с леко нелепа фантазия. В този сюрреалистичен свят се налага да си представяме, че ГЕРБ са партия, която също се бори срещу статуквото.

Статуквото през цялото време е стояло зад опозицията, а ГЕРБ са били на власт в нещо като 12-годишна съпротива срещу това статукво. Олигархията се е опитвала да пробие от всички страни, но Борисов и компания са издигали нещо като язовирна стена пред нея, за да опазят населението от наводнение.

Олигархията е пробвала всичко: хвърляла е кюлчета злато в шкафчета, изпращала е десетки хиляди на протести, инженерствала е новите партии и е изпратила килимите на Караянчева от Министерски съвет към Кърджали. Сега, когато в язовирната стена на ГЕРБ са се отворили пролуки, олигархията почва да изсипва вътре пари, които да отровят чистата власт и постепенно да намъкнат вредни елементи вътре.

Между другото, ако не знаете, олигархията стигна дотам, че например скрепи „Демократична България“ и ДПС, и акцията на Росенец е повече срещу Борисов, отколкото срещу Доган – това по друг пряк цитат от сюрреалистичния свят, директно издърпан за ушите от заешката дупка.

Като избирател, човек в крайна сметка може да се окаже силно объркан. През цялото последно десетилетие той е бил убеден, че има статукво и има олигархия, но сега се оказва, че всички се борят срещу статуквото и всички се борят срещу олигархията. Статуквото дори няма основната характеристика на статукво – да не мърда. Напротив, по него хвърлят копие всички и то измамно прелита от протестни зони към Министерския съвет, неуловимо, потайно, и с много, много пари.

През юли може да гласувате за която и да е било партия без угризения – всяка от тях се бори срещу олигархията. Най-вече ГЕРБ – вече 12 трудни, усилни години.

Автор: Райко Байчев / Актуално