БУМ на кърлежите в цяла България! Ето как да си приготвите домашен репелент за кърлежи, който действа!

БУМ на кърлежите в цяла България! Ето как да си приготвите домашен репелент за кърлежи който действа!

Сезонът на кърлежите започна. Опитайте естествени и ефективни лекарства за отблъскване на тези неприятни паразити без вредни химикали.

Днес ще ви издадем рецептата за един репелент, който ще държи малките и едва забележими кърлежи далеч от вас. Сигурни сме, че подобен лосион може да ви послужи като средство за пълноценна защита от вредители.

Не се изисква да харчите много пари, зареждайки се с продукти от аптеки или специализирани магазини. Рецептата на Е-новини е лесна и проста.

Най-мощното оръжие против кърлежи

Този репелент включва три основни съставки. Това са: чесън, кедър и здравец. Ароматът му отблъсква насекомите и държи кърлежите минимум на метър разстояние от вас. Освен за защита от кърлежи, бихте могли да го ползвате и като средство против комари, бълхи и други гадини, които всеки ненавижда.

Ето и рецептата:

• 30 милилитра алкохол
• 100 милилитра дестилирана вода
• 30 капки етерично масло от здравец
• 30 капки етерично масло от кедър
• 10 капки етерично масло от чесън

Начин на приготвяне:

Пригответе си бутилка с пулверизатор. Изсипете в нея спирта и добавете маслата от чесън, здравец и кедър. Задължително разклатете, така че съставките да се смесят. Едва след това добавете дестилираната вода и отново разклатете.

Вашият репелент е готов за употреба. Може да впръскате от съдържанието върху дрехи обувки, а дори и по тялото. Не се притеснявайте, че ще останат следи. Това няма да се случи. Важно е да отбележим, че спреят е подходящ както за възрастни, така и за деца, които са над 2 години. Когато става въпрос за най-малките членове от семейството, съветваме да не го нанасяте върху кожата, тъй като е възможно от етеричните масла да се получи някакво дразнение. Най-често става въпрос за зачервявания.

Има няколко проучвания, доказващи, че етеричното масло от здравец може да бъде ефективно домашно средство за отблъскване на кърлежи. Това проучване изследва 10 различни хемотипа етерично масло от здравец и установява, че те са доста ефективни. Най-добрата част: етеричното масло от здравец е безопасно да се използва около деца.