Чакръкчията бай Хасан Алиосман: Лекувам безплатно! И депутати, и магарета!

Чакръкчията бай Хасан Алиосман: Лекувам безплатно! И депутати и магарета!

През ръцете ми са минали повече от 2000 души, но не съм забогатял, защото не искам пари, твърди бай Хасан.

Той живее почти на края на село Долно Големанци, близо до Кърджали, но пътеката до къщата му отдавна е утъпкана от хора и животни, които търсят помощ от него. Казва се Хасан Алиосман и е човек на възраст, но не отказва никому помощ. И не взема пари, разбра Е-новини.

Хасан Алиосман е прочут майстор за оправяне на счупено и изкълчено. Не дели хората и животните. Има ли проблем – оправя го, независимо дали е депутат или магаре например. Случвало се е да го търсят и по нощите и той не пита кой е. Знае, че никой няма да тръгне по нощите от хубаво. Щом чука на вратата му, значи има нужда от помощ. Той разказва как още  10 годишен започнал да помага на баща си, усвоявал тънкостите, и вече 75 години славата му се носи наблизо и надалеч. Бай Хасан намества изкълчени и навехнати кости и на хора, и на животни. Помагам им, а на мен ми помагат Отгоре, пояснява лечителят. Неговото верую е, че човек трябва да направи добро, та да види добро.

Хасан Алиосман Долно ГолеманциЧесто го питат: Как прихвана занаята, бай Хасане, и от кого?

– Още от прадядо ми е занаятът – разказва охотно възрастният мъж. – И дядо ми е бил чакръкчия, и аз съм такъв. Синовете ми също владеят занаята, както и шестгодишната ми внучка Нефиде, която не ме изпуска от поглед, когато работя с хора. И все ме пита какво правя и как го правя.

Чакръкчията се знае като такъв от десетгодишен. Най-напред, още като невръстно дете, помага на дядо си и на баща си. И така постепенно-постепенно научава занаята. Нещо повече – в един момент ръката му става пет пъти по-точна от тази на дядо му. Но това е нормално, защото ръцете на стареца отслабват, но той е спокоен – предал е тайната на внука си.

ПРИ АЛИОСМАН ПРИСТИГАТ ХОРА ОТ ВСИЧКИ КРАИЩА НА СТРАНАТА

Помогнал е на хиляди хора, а и на животни. При животните е по-трудно. Те не разбират, че ако не им намести крака, няма да могат да ходят. През годините се научил да поваля кравите и магаретата сам. Като им върже едно въже за рогата и едно през кръста, опъне ги с всички сили, и животното пада на земята. Тогава почва да оправя счупения или навехнат крак. При конете е най-трудно. Те са опасни животни – ритат и хапят. Затова бай Хасан не се решава сам да повали кон. Веднъж го направил, но конят скъсал въжето и едва не изпотрепал хората, които гледали наоколо. Оттогава чакръкчията вече не рискува.

Хората непрекъснато го търсят, чакат го с кола, за да го заведат при болния. Бай Хасан е ходил по селата из цяла България да оправя болни хора и животни. И никога не се е изложил, лека му е ръката. Няма лекарства, няма билки – златните ръце на бай Хасан са и упойка, и лекарство, и скалпел!

Има дни, в които чакръкчията не може дори да седне.

Поогледа се, види колко души чакат пред портичката му и подхваща – или изкривени гръбначен стълб и крака, или изкълчена ръка. Все едно какво е, пипне ли го бай Хасан, и човекът си тръгва като напет левент на сватба. Някои хора си мислят, че като лекува толкова много куци и сакати, чакръкчията отдавна се е оправил в живота. А той не е взел нито един лев! Той пари не взема. Няма цена за услугите си, но признава, че са му оставяли от 2 до 200 лв.

“Ще ти кажа, че съм по-добър от прочутия Тодор чакръкчията, лека му пръст – каза за “БЛИЦ” бай Хасан. – Той при мене е пращал хора, които не може да оправи. Преди доста години рано сутринта ми доведоха едно десетинагодишно момче. Играло си с другите деца, паднало и си ударило ръката в лакътя. Докторите я гипсирали, но така, че като махнали гипса, ръката си остава свита в лакътя, а отзад є стърчи кост. Ходили при Тодор, ама той им рекъл – това не е за мене, отивайте при Хасан от Долно Големанци. Погледнах ръката на детето, поопипах я и казах на родителите му, че ще я оправя тази ръка, но десет дена всяка сутрин да са при мене”.

Възрастният човек вдъхва доверие на родителите на детето и те наистина рано всяка сутрин пристигат пред дома му. На третия ден детето си пуска ръката надолу, на четвъртия започва да я движи, а след десет дена просто му нямаше нищо. Сега това дете е прокурор в София.

В СКРОМНИЯ ДОМ НА ЛЕЧИТЕЛЯ ИДВАТ И МНОГО ВАЖНИ ХОРА

Болката не избира бедни или богати, умни или глупави. И бай Хасан отлично знае това. Затова към всички хора се държи по един и същи начин. Той не дели хората на важни и обикновени. Какви са, що са не ги пита, а бърза да им премахне болката, да намести изкълченото. Чак след това разбира, че човекът е съдия, прокурор, депутат. Да, при него са идвали и такива важни персони, които не слизат от луксозните си коли, да им оправя дископатиите. Какво като са съдии и прокурори, и те са хора, и те душа носят. Веднъж буквално донесли на ръце проф. Соня Докова от Пловдив, защото не можела да ходи

Имала проблеми с крака, на който не можела да стъпи от болки. Половин час след като я пипват ръцете на бай Хасан, професорката става и си тръгва самичка. И до днес продължава да праща поздрави на лечителя.

“От турци и от гърци не мога да се отърва”, разказва на нашия репортер чакръкчията. Веднъж го вземат с кола и го карат в Истанбул заради едно новородено детенце, което е само на няколко дни. Изписали го от родилния дом, а то не спирало да плаче. Докторите казали, че му няма нищо, но родителите се притеснили и идват да вземат лечителя от Долно Големанци. Отива той с тях в Истанбул, погледнал детето и веднага му светнало, че ръчичката му е измъкната в рамото при раждането. Намества я само с едно пипване и след десетина минути детето заспива като къпано. И в Харманли е ходил бай Хасан да оправя дете с измъкната ръчичка.

Веднъж го взели в Кърджали и го закарали до една родилка в болницата.

На 25 години била жената, детето є на 21 дни, а тя не можела да стане от леглото и никой не можел да каже защо. Свекърът є продал една овца, та да є плати лечението, а лечение няма – от зле по-зле става жената и отива на умиране. Гледал бай Хасан жената около три минути, а след това казал на свекърва є, и на майка є, че след три дни булката им ще тръгне и сама ще си отиде вкъщи. А тя – на системи. Започнал лечителят с прословутите си лечебни масажи и не прекъсва цял час разтривките. Малко почивка си дава и продължава още един час. След това я хваща за ръката и я вдига да ходи. И тя тръгва, чувства се лека като перце. На третия ден жената действително си отива вкъщи.

СИНОВЕТЕ МУ ЩЕ НАСЛЕДЯТ ЗАНАЯТА

Големият син на бай Хасан, Али Осман, е на 42 години и е в Кърджали. Има си работа, но не скъсва и с чакръкчийския занаят, който е наследил от баща си. Малкият кара автобус и също не се отказва от чакръкчийството. Внучката му пита и разпитва и все разтрива на баба си пръстите. Явно и тя ще се учи от дядо си.

И нека, защото толкова малко са останали чакръкчиите в Южна България – само двама или трима са. А човек като бай Хасан, който познава устройството на човешкото тяло като на длан, знае къде е мястото на всяка костичка, на всяка става и винаги много точно ги намества, ако са си разместили местата. Досега чудотворецът не е допуснал нито една грешка, защото като види, че поредният пациент не е за него, не се заема да го лекува. Изпраща го при доктор.

с. Долно Големанци,
Тодорка НИКОЛОВА


Публикувана

в

Тема: