Цветелина Томиъм от „Master Chef“: Планирам до края на лятото да отворя мексикански ресторант

Цветелина Томиъм от "Master Chef": Планирам до края на лятото да отворя мексикански ресторант

Атрактивната кулинарка от В. Търново е живяла на три континента, разбра Е-новини

КАТО НЕВЕРОЯТНО ПРЕЖИВЯВАНЕ ОПИСВА УЧАСТИЕТО СИ В НАЙ-ГЛЕДАНОТО КУЛИНАРНО ШОУ У НАС MASTER CHEF БОЛЯРКАТА ЦВЕТЕЛИНА ТОМИЪМ. 39-годишната жена отпадна от надпреварата за 100 000 лв. на крачка от финала, но се превърна в любимка на зрителите и журито със своята непринуденост, креативност и завидни познания в приготвянето на международна кухня. Атрактивната дама, която живяла на три континента, все още трудно свиква с популярността и приема с трепет поздравленията, които получава от непознати, срещащи я по улиците на областния град.

Цвети разказа пред „Борба“ личната си история, кои са най-незабравимите моменти в шоуто, как семейството й се адаптира в България и за бъдещите си професионални планове.

Госпожа Томиъм прекарала 25 години извън България и дори мислела, че не съществува сила, която да я върне обратно в родното място. Животът обаче опровергал вижданията й и днес тя, съпругът й и трите им деца са пуснали котва у нас. Установили са се в неин наследствен имот в Леденик и се чувстват прекрасно.

„Родителите ми заминаха за Малта, като бях дете, а аз останах с баба и дядо. След завършване на основното си образование се преместих при мама и татко. Там се запознах с мъжа си, който е морски пехотинец – американец с тайландски произход. След 12 години живот в Малта заминахме със съпруга ми в Италия, защото работата му изискваше да се премести. После отлетяхме за САЩ, където сключихме граждански брак. Там съм родила и трите си деца. Първоначално живяхме в Хавай, а после в Тексас“, сподели Цвети.

Заради натовареното ежедневие решили отново да сменят локацията и така след 12 години в Страната на неограничените възможности стягат куфарите за Тайланд. Отишли с идеята да живеят със семейството на мъжа й, за да й помагат в отглеждането на малчуганите. Там отворила своя сладкарница, но срещнала множество бюрократични спънки и неприятни преживявания заради това, че е чужденка.

ЕДНА ЕКСКУРЗИЯ ЗА ВЕЛИКДЕН ДО БЪЛГАРИЯ ИЗЦЯЛО СМЕНИЛА ПОСОКАТА ЗА СЕМЕЙСТВОТО. Дошли, за да посетят бабата на Цвети, а се оказало, че тук много им допаднало, и останали. Това се случва в периода на пандемията, когато целият свят бил в шок от неизвестното.

„Когато се върнах преди 2 години, забелязах, че са налице положителни промени. Трансформирах вижданията си, погледнах ситуацията от друг ъгъл. За децата е чудесно да имат свободата да живеят в къща, системата на образование тук не е срината, сетих се какво беше детството ми в България и пожелах децата ми да обикнат родината толкова, колкото аз. Плюсовете бяха десетки – много паркове, зелени площи, по-малки разстояния. Хареса ми това, че сплотеността между хората не е изчезнала“, заяви тя.

Търновката споделя, че през следващите 2 месеца ще празнуват рождените дни на децата й. Те ще станат съответно на 7, 8 и 15 години. Най-малка е Абигейл, кака й се казва Алияна, а момчето е Маркъс – кръстен на баба си Мариета. Момичетата са първокласнички в ОУ „Димитър Благоев“, а той учи в ПГТ „Д-р Васил Берон“.

Цвети твърди, че се запалила по кулинарството от баща си. Той приготвял страхотни плата с мезета и други вкусотии, които се комбинират с различни вина. Първите й опити в кухнята обаче били свързани с това, че нямало кой да й наготви, защото, докато живели в майка си в Малта, се наложило да остана сама няколко месеца.

„БЕШЕ ВЪПРОС НА ОЦЕЛЯВАНЕ И ЗАРАДИ ТОВА ЗАПОЧНАХ ДА ГОТВЯ. После се запознах със съпруга си и като се преместихме в Италия, често се събирахме с негови колеги, за да си правим типичните американски барбекюта. На тях всяка домакиня носи нещо, което е приготвила. Аз почти винаги не знаех какво да сготвя, а нали трябваше да впечатлявам в новата връзка? Исках да готвя български неща, за да им покажа родната кухня. Съпругът ми готви страхотно и е много добър на барбекютата. Аз пък съм перфекционист – исках това, което приготвям, да е вкусно и много добре аранжирано. Доставяше ми удоволствие, когато получавах комплименти“, спомня си 39-годишната жена.

Признава, че за нея било мечта да участва в предаването Master Chef. Приела факта, че е одобрена за кастинг, като потвърждение на уменията й. Разказва, че като евангелистка, вярва в това, че когато поискаш нещо и се помолиш достатъчно силно, ако е Божията воля – то ще се случи. Така всъщност вътрешният й глас й предрекъл, че ще й дадат престилка, за да продължи напред в шоуто.

Твърди, че предизвикателствата в продукцията били много големи, защото всеки ден не се знаело какво очаква участниците в студиото. Снимките продължили 3 месеца, като епизодите се записвали 4 дни в седмицата. Когато имала възможност за почивка, си идвала при семейството.

„Никога не съм била отделяна от децата за толкова дълго време. Обикновено съпругът ми е този, който пътува и го няма. В случая ролите ни бяха разменени. Притеснявах се дали той ще се справи с гледането на децата за такъв период. Все пак работи от вкъщи, готви им и прави всичко, което правех аз за тях в ежедневието. Но се справи отлично, повечето бащи едва ли щяха да се справят като него“, убедена е тя.

ПОСОЧВА, ЧЕ НАЙ-ТРУДНО Й БИЛО ДА ПРОИЗВЕЖДА ДОСТОЙНИ КАТО ВИЗИЯ ЧИНИИ ПО ИЗИСКВАНИЯТА НА ТРИМАТА ШЕФ-ГОТВАЧИ и смята, че има още работа в тази насока. Най-голяма гордост от приготвените ястия изпитала по задачата да приготви нещото, което би хапвала до края на живота си, ако попадне на безлюден остров. В една чиния сложила пет компонента и три различни блюда от Тайланд, които съчетала в единна хармония, за да се превърнат в ястие, включващо предястие, разядка и основно. Получило се като кулинарна разходка из азиатската страна.

Сред най-забавните моменти изтъква този, когато вместо риба взела от склада крокодилско месо.Объркването станало просто защото липсвала табелката на продукта. Разминаването обаче не я стресирало, защото знаела как да приготви този вид месо. Обяснява, че термичната му обработка е като при пилешкото, а вкусът накрая наподобява риба.

„Най-големия комплимент, който получих, беше невербален. Когато спечелих престилката за участие с хавайската гозба, наподобяваща японската кухня, шеф Михалчев по време на снимките и след това си сипа допълнително и си го изяде. Това никога няма да го забравя и не очаквах, че ще го оставят като част от епизода“, заяви Цвети.

ТЪРНОВКАТА СПОДЕЛИ, ЧЕ КОГАТО ДОШЪЛ НЕЙНИЯТ РЕД НА ЕЛИМИНАЦИИТЕ, УСЕЩАЛА, ЧЕ Е ВРЕМЕ ДА СИ ТРЪГНЕ. Разбира се, имало нотка на разочарование, но въпреки това била доволна от представянето си.

„Имаше много добри участници, които заслужават да продължат към финала. Не тръгнах с идеята да спечеля предаването, а да има с какво да се гордеят с мен децата ми. Шоуто ми помогна да се чувствам уверена, да вярвам повече в себе си. На това се опитвам да науча децата си – да пробват, рискът не е нещо лошо. Каквато енергия изпратиш към Вселената, такава ще ти се върне. Каквото е отредено – ще се случи“, твърди атрактивната дама.

По време на шоуто тя сподели, че мечтае да отвори свой ресторант на колела за мексиканска храна. Не се е отказала от начинанието, но е трансформирала част от идеята. Избрала е помещение, в което да гости великотърновци с традиционни блюда от северноамериканската страна. Посочва, че мексиканската и българската кухня много си приличат и се надява жителите на старата столица да дадат шанс на чуждестранните гозби.

Цвети не крие, че мексиканската кухня й е любима и всички вкъщи я обожават. Фенове са на ястието чили кон карне, което представлява бобена яхния с кайма или дърпано телешко месо.

Казва, че е готова да експериментира в кулинарията, а единствената кухня, която не е пробвала да приготвя, е африканската.

Галина ГЕОРГИЕВА