Действа безотказно! Ето как да си направите сами домашен репелент за кърлежи, комари и бълхи

Действа безотказно! Ето как да си направите сами домашен репелент за кърлежи комари и бълхи

Всички хора, дори онези, не обичат да ходят сред природата, понякога страдат от ухапвания от комари и други насекоми през лятото. Следва неприятният сърбеж и вместо да се насладите на свободното си време, почивката ви се превръща в дискомфортно преживяване.

Повечето от нас се сещат да предвидят готов репелент, закупен от магазина. Но тези спрейове и мазила съдържат токсичен химикал (диетил метатолуамид), който много ефикасно се справя с всички нежелани насекоми, но може да причини проблеми на кожата като раздразнение, зачервяване, обрив, пъпки и т.н. Освен това повечето готови репеленти съдържат алкохол, чрез който по-голямо количество от въпросния токсичен химикал преминава през кожата в кръвта. Представете си, че кучето ви или невръзното ви дете, решат да ви оближат спонтанно по току-що напръскания крак. Или че съвсем несъзнателно сте докоснали прясно напръскана част от тялото ви, докато приготвяте вечерята. Не звучи добре, нали?

Eureka е един от най-известните производители на палатки и къмпинг оборудване, а също така марката поддържа интересен блог за къмпинг съвети. Затова решихме да надникнем измежду страниците им и да видим какви съвети предлагат за защита от насекоми по време на почивка на открито.

Домашно направен спрей против насекоми

Ако се чудите с какво да замените „купешкия“ спрей, за да използвате нещо по-здравословно, ето какво ще ви е необходимо, за да си приготвите домашен спрей:

Бутилка с накрайник за разпръсване или пулверизатор
Хамамелис – това е билка, която се продава в аптеките и био-магазините
Вода
Етерични масла – от чаено дърво, лимон, мента, евкалипт, карамфил, лимонена трева, или лавандула (някое от тях или комбинация – зависи от вашия избор)

След като сте си набавили всички съставки, смесете равни части от хамамелиса и водата и напълнете бутилката, от която ще нанасяте сместа върху кожата си. Водният разтвор ще пренесе етеричните масла върху кожата ви и миризмата им ще държи комарите надалече, а стягащите качества на хамамилиса ще помогнат за лечение на предишни ухапвания.

Ако смятате да използвате спрея за малки деца, пропуснете евкалипта и лимонените масла, тъй като те могат да раздразнят чувствителната им кожа. За по-големи деца и възрастни е много сполучлива комбинацията от евкалипт и лавандула, но в крайна сметка част от забавлението да си направиш домашен спрей против комари е да избереш аромат, който наистина ти допада.

Тези спрейове също така са напълно безопасни и ефективни за домашни любимци. За по-добра защита, нанесете малко неразредено масло по краищата на нашийника, за да ги предпазите от кърлежи, бълхи и други вредители.

Една последна, кратка бележка: макар че този спрей е изцяло натурален и много безопасен, най-вероятно ще доведе до дискомфорт, ако влезе в контакт с очите или рани – ваши, на детето или на домашния любимец. Също така ще се почувствате доста зле, ако го погълнете. Но защо ви е да го правите? Ако боравите с него така, както бихте действали със закупен спрей против комари, едва ли ще имате проблем.

Домашен балсам против насекоми

Ако сте от хората, които не обичат да се пръскат с разни течности, особено по лицето, предлагаме ви алтернативно решение на спрея. Балсамът – репелент против комари действа почти по същия начин като спрей, с изключение на това, че „носителят“ на разтвора е не вода, а пчелен восък. Ето какво ще ви трябва, за да започнете:

Бадемово, кокосово, сусамово масло, масло от жожоба или зехтин (според индивидуалното предпочитание)
Пчелен восък
Етерично масло от кедрово дърво
Етерично масло от лимонова трева
Евкалиптово етерично масло
Етерично масло от цитронела

След като сте си набавили съставките от някой био-магазин или аптека, пригответе кухненската везна. Смесете в следните пропорции: 10-20 гр. пчелен восък (взависимост от това каква гъстота искате да получите), 80 грама от маслата от първа точка, 20 грама от всяко етерично масло без цитронелата, а от цитронелата прибавете 40 грама.

Първоначално размесете неетеричните масла (от първата точка) с пчелния восък, докато получите желаната консистенция. Тъй като восъкът ще направи сместа по-твърда, когато е охладена, добър начин да разберете колко ще бъде гъста накрая, е да сложите малка лъжичка във фризера за минута-две, докато приготвяте балсама. Ако тя е прекалено мека, има нужда от повече восък. Ако е твърда, има нужда от повече масло.

След като сте направили желаната консистенция, загрейте я леко на водна баня (все още без етерични масла). След като стане течна, оставете да изстине за около 3 минути и добавете етеричните масла. Преди да завършите сместа, я поставете в съд по ваш избор. Кутийки от крем, бурканчета, купички с капак може да бъдат добри варианти, стига да се затварят стабилно, за да не се излее балсама, когато го пренасяте.

Поставете етикет на кутийката на балсама със съставките и датата, на която сте го приготвили. Годността му е 2 години, макар че в зависимост от годността на маслата, които сте използвали, може да достигне и 5 години. Използвайте го обилно и често на кожата си преди и по време на дейности на открито, където очаквате хапещи и жилещи насекоми.

Домашно направен … „гонител“ на насекоми

Последното ни предложение е доста по-различно от предходните две. И въпреки, че ние самите не сме го използвали, много хора, вкл. от американската армия, твърдят че е лесен и ефикасен начин за прогонване на нежеланите насекоми.

Ето каква е идеята. Вземате прозрачен съд, който може да окачите. Ако нямате нищо подходящо под ръка, вземете прозрачно найлоново пликче. Напълнете го с вода и го завържете с въже или връв. Според привърженици на метода „Умирай трудно“, висящия плик с вода ще спира мухите и други насекоми да се въртят в близост. Няма научно обяснение защо насекомите стоят настрани от тази направи-си-сам измишльотина, но ето някои от предположенията:

Насекомите виждат отражението си и бягат от страх
Насекомите възприемат трептенето на светлината като движение и стоят надалеч поради усещането за опасност
Насекомите не могат да възприемат неправилния начин, по който светлината се пречупва през водата, и поради това бягат

И така, въпреки че не знаем кое от горните е вярното твърдение, знаем едно – това е добър и ефективен „репелент“, използван из целия свят. Всъщност, Хосе де ла О, мексикански дизайнер, който в момента живее в Амстердам, е измислил подобрен вариант на този направи-си-сам метод за гонене на насекоми и го продава на вред и шир по света през уеб сайта си.

Който и от трите начина за приготвяне на домашен репелент да изберете, може да бъдете сигурни в едно – те ще са също толкова ефикасни, колкото и закупените от магазина, но са безопасни. Това е вашата отговорност не само към собствения ви организъм, но и към околните, а и към околната среда.

Източник: Къмпинг.бг