Детето с менингит обикаляло болници с родителите си, починало е в клиника

Детето с менингит обикаляло болници с родителите си починало е в клиника

Детeто, което почина от бактериален менингит, е обикаляло болници с родителите си. То е заведено първо в педиатрия, там не са могли да му помогнат, отишли са в Инфекциозна болница, но – пълна тъмница призори, охраната ги е върнала, майката е реагирала и са завели детето в „Пирогов“.

Това разказа майка на друго дете от ДГ „Вълшебство“, при което е открита заразата, по Нова тв.

Минахме през педиатрия, през инфекциозна болница, детето ми е вкъщи, лекува се с антибиотици. Доколкото знам и другите заразени с менингит деца са си у дома, обясни жената. Тя призова министърът на здравеопазването да осигури денонощни спешни кабинети за деца.

Директорката на 37-а ДГ Гергана Петрова потвърди, че има информация от други родители, че починалото дете е било препращано от една болница в друга.

„В петък майката на първото инфектирано дете се обади на учителката и ни уведоми, че то е починало.

Детето повърна, вдигна висока температура за много кратко време, своевременно информирахме родителите, те много бързо реагираха и ги насочихме към личен лекар“, обясни пред БНТ Гергана Петрова.

Всички родители в петък бяха уведомени, че евентуално децата имат контакт с някаква бактерия.

Към момента нямаме деца с потвърдена симптоматика, но имаме деца, които са носители, поясни тя.

Петгодишното дете е починало в лечебно заведение, заяви проф. Тодор Кантарджиев. Проби са взети веднага от 30 деца и 8 души персонал за бактериално носителство в носоглътката. 11 се оказва, че имат микроба, носител на менингита, както и 2-ма от възрастните. Те взимат антибиотик и гарантирано няма да се разболеят, уточни Кантарджиев. Вчера са взети проби от още 250 деца, резултатите ще са готови утре, защото в РЗИ се изследват конвенционален метод, обясни той.

Това заболяване се проявява много рядко. Такива тежки инфекции се развиват много бързо, понякога дори за часове. Има ваксина за менингокок, у нас не е задължителна, но ако детето ви отиде да учи в САЩ или Великобритания, трябва да има ваксина, обясни още проф. Кантарджиев.

Оф нюз