Диетата на Дънов ви пречиства от токсини, сваля килограми

Диетата на Дънов ви пречиства от токсини сваля килограми

Житното зърно е емблема на човешката душа. През него текат ангелските сокове, в нашето развитие въздейства пряко на сърцето, като го облагородява и дава финес на чувствата.

Тези думи на учителя Петър Дънов касаят неговия 10-дневен хранителен режим с жито. Той пречиства духа, ума и тялото и помага да се чувстваме жизнени, енергични и здрави, пише вестник „Телеграф“.

Не случайно той стартира именно от месец февруари, съвпадайки донякъде и с Великденските пости. Хубаво е да се гледа позицията на Луната. Тя трябва да бъде намаляваща, три дни след пълнолуние, когато се постига търсеният ефект – загуба на тегло, докато тялото се чисти от токсините.

Но ако някой пропусне да направи житния режим през втория месец от годината, може да го направи и през март при разсип на Луната, когато Слънцето е в знака Риби, казвал основателят на Всемирното бяло братство.

По думите му така човек ще се свърже с Христовия дух, ще разбере смисъла на милосърдието и жертвата, мистичното, скрито в мълчанието, и ще омекоти своята карма. Беинса Дуно, както още наричали Дънов, казвал, че по изключение житният режим може да се направи и при нова Луна. Но това по-скоро касае благословията и силата, която човек иска да получи, за да стартира нещо ново в живота си.

Пречистване

Но основно днес житният режим вълнува хората с отслабването и ободряването на духа, което носи. Той е доста по-различен от останалите диети, които целят вталяване. За разлика от тях той не се ангажира с топене на мазнините (не че няма и този ефект), а с физическо и духовно пречистване след зимния сезон, което ни помага по-пълноценно да посрещнем пролетта, изпълнени с енергия. Този процес на детоксикация за тялото, ума и душата е характерна част от редица религии, включително и християнската, като до голяма степен наподобява дългия Великденски пост.

Според Дънов режимът е начин да се научим да обичаме храната и да се отнасяме с уважение към всяка хапка. Продължителността му е десет дни, в които освен да следваме правилата за хранене, трябва да бъдем и много позитивни, да не допускаме лошите мисли и негативната енергия. По този начин, всъщност постигаме духовно извисяване, което всъщност стои в основата на философията за хармонизиране на нашето тяло и здраве. А ако то е хармонично, то и човек ще изглежда добре.

Моментът

Едно от най-важните правила, свързани с житната диета, е правилният момент за спазването й. Тя не бива да се прави спонтанно и лекомислено, като дори има определен период на провеждане. Всяка година тя се прилага през месец февруари, когато е и времето за прочистване на тялото от натрупаните тежки зимни храни.

Режимът стартира след пълнолуние, като е препоръчително да не бъде по-късно от третия, четвъртия ден след него. Но и човек да се забави, не е проблем, коментират българи, подлагали се на житния режим. Идеята е човек да бъде на него колкото му позволяват силите. Не бива нищо да става насила. Така едни го спазват 2-3 дни, други седмица. Трети всяка година увеличават с по малко дните, докато в един момент плавно стигнат до 10.

Както подсказва името на диетата, тя е базирана на консумацията на жито. Според Петър Дънов с появата му е започнала и човешката еволюция. Много хора предпочитат лимеца, тъй като е древна култура от времената на траките и все още не е ГМО (други такива са: динкел, спелта, емер и камут.). Житото е богато на витамини В1, В2, Е, РР, натрий, калий, калций, магнезий, желязо, фосфор, както и на фибри и антиоксиданти. Голяма част от тези съставки са концентрирани в обвивката на зрънцата.

Пестициди

Още предишната вечер измиваме хубаво 100 грама пшеница (за предпочитане ограник или био, която не е третирана с пестициди). Тя се слага в термос и се залива с вряла вода. Сутринта пък изпиваме водата (с добавка на малко мед и лимон) не повече от 30 минути преди първото хранене. Важно правило е водата да не се пие, а да се „дъвче”, защото само така може да се усвои от организма по най-добрия начин, съветвал Дънов. Според него течността служи и като лек за успокоение на нервната система.

След като житото вече е омекнало и леко разпукнато, то е готово за консумация. Предварително го разделяме на три части, които ядем вместо трите основни хранения за деня. Непременно трябва да се храним бавно и да дъвчем по 99 пъти, учил Дънов. Допълнително през деня може да се консумират до три ябълки, девет ореха и три лъжици мед. Те се грижат съответно за сърцето, мозъка и кръвта. Желателно също е преди ядене да се изпиват поне по две чаши преварена вода с мед и лимон.

След приключването на диетата е важно човек да се захрани бавно и контролирано, като постепенно се завърне към навиците си. Важно е да се отбележи също, че пречистващата диета не бива да се изпробва в случай на отслабена имунна система, на чревни или други проблеми и по време на завишена опасност от грипни заболявания. Иначе житният режим има неизброими ползи за организма – регулиране на кръвното, черния дроб, изчистване на кожата и т.н., като вталяването дори е най-малката.

Продукти за един ден:

100 грама жито

3 ябълки (за сърцето)

9 ореха (за мозъка)

3 ч.л. мед (за кръвта)

1 лимон

Захранваме се с ангелска супа

В последния ден от житната диета приключваме режима с т.нар. ангелска супа. Тя се консумира за обяд и се прави от литър и половина леко подсолена вода (изворна), 3 картофа, няколко стръка нарязан магданоз, щипка черен пипер, лук или праз. Вечерята ни също може да се състои от вълшебната постна супа.

По желание можем да хапваме от нея и на следващия ден, като по този начин подготвим тялото си за периода на захранване. Преди да се върнем към старите си хранителни навици, добре е в първите дни да ядем основно плодове и зеленчуци, растителни храни, черен хляб и други по-леки продукти.