Добавете Кока-Кола към брашното и ще получите вкусотия, която се надува като балон и е мека като памук:

Добавете Кока-Кола към брашното и ще получите вкусотия която се надува като балон и е мека като памук:

Този вид сладкиш е един от най-меките и ефирни. Опитайте рецептата на Асена, която със сигурност ще ви удиви с резултата си.

Ако досега не сте се сещали да сложите малко Кока-Кола в тестото, опитайте и ще видите какво чудо прави тази газирана напитка. Не вярвах, че ще стане, но след като се уверих, препоръчвам този съвет на всички.

Печивото се получава много меко и вкусно – подобно на нашенския козунак, но без яйца в тестото. Плетенето е един от най-интересните моменти, защото се получава декоративна паяжина, която изглежда много красиво. А когато се изпече, сладкишът ухае неустоимо… Ето какви съставки са ви необходими, за да си приготвите пухкавия Козунак с Кока-кола :

Козунак с Кока-кола

Продукти:

4,5 чаши бяло брашно (450 г)
330 мл Кока-Кола (1 кутия)
10 г суха мая
1,5 с. л. захар
1 жълтък
малко олио за мазане (по желание)
белени бадеми на люспи за поръсване

Приготвяне:

В по-дълбок съд, в който ще месите тестото, първо пресейте брашното през сито. Добавете 1,5 супени лъжици захар към брашното и разбъркайте добре с шпатула. В средата се прави малка вдлъбнатина, в която се слага маята и отново се смесва с останалите сухи съставки.

пресято брашно

брашно

В друга купа налейте гореща, току-що сварена вода и сложете кутията с Кока-Кола, за да я затоплите малко. Колата трябва да е по-топла от стайната температура, за да допринесе за процеса на ферментация на тестото. Извадете от хладилника поне 1-2 часа преди приготвянето на сладкиша.

Направете по-голямо кладенче в брашното и останалите съставки, в което постепенно изсипете кока-колата. Ще започне да се пени, затова трябва да я добавите на няколко пъти, за да не прелее от купата.

кока-кола в брашно

Веднага смесете съставките с шпатула, докато се образува меко и еднородно тесто. Когато го оформите, прехвърлете тестото върху набрашнена равна повърхност и го месете, като го обръщате отвън навътре, докато стане гладко, меко и нелепнещо.

тесто с кока кола

втасало тесто

Тестото се намазва с малко олио, което се намазва върху ръцете, след което се връща в съда, където първоначално сте го месили, покрива се с прозрачно фолио и се оставя да втаса 1-1,5 часа. През това време тестото ще удвои или утрои обема си. Премесете го още малко на равна повърхност и го разделете на 4 равни части.

тесто на шуппи

тесто на части

Всяка част от тестото се оформя на топка, която се покрива с фолио или памучна кърпа, за да не хваща коричка. Вземайте топките една по една. Всяка топка разточете малко с точилка, колкото можете по-тънко в елипсовидна форма и навийте от дългата страна (която искате) на тънко руло с дебелина 1-1,5 пръста. По същия начин оформете 4 ленти.

Поставете две ленти успоредно една на друга, а другите две поставете отгоре в средата също успоредно. Едната лента, която е отгоре, се вкарва отдолу на една от долните ленти, а втората се обработва по същия начин, само че от другата страна.

диск тесто

плетене козунак

Лентите се усукват по начина, показан на видеото по-долу, докато се оформи кръг от преплетени фитили. Разбира се, можете да оформите тестото както желаете.

плетка козунак

Но ако искате този вид, най-добре е да гледате процеса на видео. Сладкишът се слага в тава, постлана с хартия за печене и покрита с кърпа и се оставя да втаса още 45 минути до 1 час.

козунак с Кока-Кола

След изминалото време сладкишът се намазва с жълтък и се поръсва с нарязани белени бадеми. Пече се в предварително загрята фурна на 160 градуса за около 45-50 минути, докато се запече хубаво отвътре и хване хрупкава коричка отгоре.

мек козунак с кока-кола