Домашен черен хляб без мая и с кисело мляко- ще бъде готов точно за час, нискокалоричен и много вкусен

Домашен черен хляб без мая и с кисело мляко- ще бъде готов точно за час

Да овладеете печенето на хляб у дома е много просто и обещаващо. Първо, това е голям принос за здравето на семейството ви. 

Второ, закупеният продукт изостава с вкуса, а цените му все още расте Третият очевиден плюс на домашното печиво е, че вие решавате как да разнообразите рецептата, което ще направи ястието уникално, което не можете да го купите никъде.

Ако смятате, че ви е необходима машина за хляб, за да направите хляб има някои добри новини: не, не ви е необходима. Нещо повече, нашите предци не са имали не само подобно чудо на технологията.

Как се прави хляб без мая

Сигурно сте чували, че черният хляб е няколко пъти по-здравословен от белия? За съжаление, това няма смисъл, ако включите в диетата закупено тесто с мая.

Домашният ръжен хляб  съдържа само 117 ккал на 100 гр. Това може спокойно да се яде дори от тези, които са на строга диета. Хората с медицинско образование знаят, че правилно приготвеният черен хляб с трици без мая подобрява чревната подвижност, почиства кръвоносните съдове, препоръчва се при диабет и е ефективен за предотвратяване на затлъстяването. Можете също да го приготвите по различни начини, но ние споделяме най-бързият и лесен начин.

Рецепта ръжен хляб с кисело мляко

Има по-мек вкус и става по- бързо. От началото до края ви трябват само 60 минути. В рецептата използвахме ленени семена, но могат да бъдат и тиквени или всякакви други семена.

Ще ви трябват

200 мл кисело мляко
220 гр.

Ръжено брашно
40 г трици
2 с. л. растително масло (за предпочитане зехтин)
1,5 ч. л. семена от кориандър
1,5 ч. л. лимонов сок
1 ч. л. сол
1 ч. л. захар
0,5 ч. л. сода
ленени семена, растително масло за смазване на формата на вкус

Добавете в киселото мляко сода, гасена с лимонов сок. След това добавете сол, захар и разбъркайте, докато кристалите се разтворят напълно. След това изсипете зехтин и добавете триците (в тази рецепта са овесени, но можете спокойно да вземете и други) и ленени семена. Разбъркайте.

Пресейте ръженото брашно в течната смес и започнете да омесвате тестото с ръце. То трябва да се събере на бучка и да се залепи малко. След това преместете тестото в покрита и намаслена с пергамент форма. Печете за 40-60 минути на 180 градуса. Това количество хляб е достатъчно за около 5 порции.

Между другото, готвенето му също не е никак трудно

Ръженият хляб с кисело мляко се превръща в сивкав и не толкова въздушен, но е най-полезният, диетичен и в същото време вкусен. Изключването на глутена от диетата  ще доведе до отърваване от киселините, подобрявайки състава на кръвта и цялостното благосъстояние. Надяваме се, че ще оцените хляба без мая и в същото време ще се пристрастите към домашното печиво, което набира популярност.