Ей така ми е первазът през цялата година! Най-добрата домашна тор за орхидеи: Опитайте!

Ей така ми е первазът през цялата година! Най-добрата домашна тор

Орхидеите са благородни стайни растения, които ни радват с красотата на своите цветя. Но какво, ако вашата орхидея не цъфти?

Ето как да расте и да цъфти с изпитани от  E-novini.com домашни торове за орхидеи.

Основни хранителни вещества, за да живеят орхидеите

Орхидеите получават хранителните си вещества от въздуха, водата и субстрата. И именно в субстрата можете редовно да добавяте домашни торове за орхидеи, които ще подпомогнат растежа и цъфтежа им. Орхидеите в правилната комбинация изискват по-специално азот, фосфор и калий.

Азотът насърчава здравето и растежа на листата и стъблата, фосфорът укрепва корените, а калият помага на орхидеите да цъфтят обилно. Други минерали, които са необходими на орхидеите, включват желязо, цинк, мед и бор.

Домашни торове за орхидеи: какво трябва да опитате?

Искате ли орхидеите, които отглеждате, да станат гордост на вашия дом? Опитайте се да поддържате техния растеж и цъфтеж не само със закупени химически торове. Вместо това, изберете естествени торове. Можете лесно да създадете тези торове от суровини, които обикновено имате в дома си.

Черният чай е богат на азот

Торбичките с черен чай са с високо съдържание на азот, който подпомага растежа на орхидеите и засяга здравето на техните стъбла и листа. Просто разкъсайте торбичките с черен чай и изсипете съдържанието в субстрата. Наторявайте орхидеите си на всеки 30 дни през пролетните и летните месеци.

Оризовата вода съдържа много витамини

Орхидеите също обичат водата от кафяв ориз. В действителност, след готвене на кафяв ориз, в тази течност остават много витамини. А именно тиамин, рибофлавин, ниацин или фолиева киселина. След като приготвите ориза, изчакайте, докато водата се охлади до стайна температура, след което поливайте орхидеите на всеки 14 дни.

Картофената кора осигурява калий и фосфор на орхидеите.

И картофените обелки са много богати на калий и малки количества фосфор. Тези минерали подпомагат както цъфтежа, така и растежа на орхидеите. Отличен домашен тор е особено охладената вода от варени картофи, която може да помогне на орхидеите да цъфтят след период на покой.

Смесете водата от варени картофени кори/картофи с чиста вода в съотношение 1: 1 и използвайте тази течност за поливане, докато орхидеите образуват цвят. Орхидеите ще възнаградят вашите усилия с поток от цветя.

Цъфналите орхидеи също обичат банановата кора.

Друг доказан домашен тор за орхидеи е банановата кора, която е богата на калий и магнезий. Как да приготвим торове от тях? Нарежете една бананова кора на ивици, покрийте с един литър вода и оставете да престои в хладилника за два дни. След това смесете тази течност с чиста вода в съотношение 1: 1 и използвайте, докато орхидеята не образува цвят.

Естествен подсладител, богат на калий.

Ако искате вашата орхидея да цъфти след период на покой, можете също да подкрепите цъфтежа с меласа. Това е естествен подсладител с високо съдържание на калий. Всичко, което трябва да направите, е да смесите една чаена лъжичка меласа с две чаши вода и да използвате тази смес като поливате.

Източник: За жената