img
Home / От мрежата / Експерти бият тревога: Петата вълна в България е неизбежна след празниците

Експерти бият тревога: Петата вълна в България е неизбежна след празниците

/
/
/
488 Views

Здравният министър свиква в понеделник среща с експерти и лични лекари заради ниската степен на ваксинация в страната.

Пета вълна в страната с Омикрон е неизбежна след празници, казват учените. Затова трябва да се вземат навременни мерки, смята проф. Пенка Петрова от Института по микробиология към БАН, предава Bulgaria ON AIR.

„Към февруари е неизбежна петата вълна, защото това е един много вирулентен вариант. Въпросът е да няма такъв натиск върху здравната система, че тя да не може да поеме новите случаи“, посочи тя.

Всички ваксинирани с две дози, от която и да е ваксина, трябва да си поставят и трета бустерна заради Омикрон, препоръчва проф. Тодор Кантарджиев.

„Едно е винаги по-малко от две – даже и в медицината. Единичната доза много по-малко защитава от Делта варианта, а още по-малка е защитата срещу Омикрон“, каза проф. Кантарджиев.

Омикрон протича по-леко и смъртните случаи са по-малко, но се разпространява по-бързо

„И при по-висок титър на антитела може да се постави ваксина. Още повече за хора с алергии. Има много хора с алергии, които се притесняват от това и не си поставят ваксина. Няма за какво да се тревожат“, уточни Петрова.

В понеделник идват първите дози ваксини за деца, които ще бъдат поставяни на няколко места в страната, но не от личните лекари.

Какво мислиш?
Оцени новината
[Общо: 1 Average: 5]
Сподели с приятели

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *