Ердоган гневен на САЩ: Човечеството загива. Да ръкопляскам ли?

Ердоган гневен на САЩ: Човечеството загива. Да ръкопляскам ли?

„Човечеството загива. Да ръкопляскам ли?“ – тези думи, изведени в заглавие на в. „Сабах“ тази сутрин, турският президент изрече вчера по повод обвиненията на САЩ към него в антисемитски изказвания.

„Казват: „Ердоган не трябва да говори така“. А какво трябва да прави? Да ръкопляска ли? Навсякъде, където виждаме жестокост, ние ще крещим с най-силен глас. Ако трябва да се плати цена заради опълчването на жестокостите и подкрепянето на невинните, ние никога няма да се поколебаем да я платим“, заяви турският президент в изказването си вчера, цитиран от БТА.

Вестник „Акшам“ окачествява същото изказване на президента като „ясен“ и „твърд“ отговор към САЩ.

„Не деца умират в палестинските градове, а самото човечество“, заяви още Ердоган.

Във фокуса на „Акшам“ е и вчерашното изявление на турската еврейска общност, която защити президента от обвиненията в антисемитизъм. Според вестника реакцията на турските евреи е била като „шамар“ за обвиненията на говорителя на Държавния департамент на САЩ Нед Прайс.

„Да се твърди, че президентът Ердоган е антисемит е много несправедливо и много позорно. Тъкмо обратното, спрямо нас той винаги е бил конструктивен, подкрепящ и насърчаващ“, пише в изявление на общността, публикувано в социалните медии.

„Няма да останем безмълвни пред жестокостите“, гласи заглавието на „Тюркгюн“ днес, който също цитира изказването на президента. „Деца и жени, стотици невинни хора са убивани с тежки оръдия. Институции и държави, които проповядват пред света за демокрация, човешки права, право, справедливост, свобода, сигурност наблюдават безмълвни“, заяви Ердоган.

„Тюркгюн“ представя равносметка, според която по време на ракетните и бомбени нападения на Израел през последните девет дни досега са загинали 220 души, сред които 63 деца и 36 жени, а ранените са 1509.

В. „Тюркийе“ помества интервю с външния министър на Пакистан Шах Махмуд Куреши, който е на мнение, че „мюсюлманските държави вече трябва да положат повече усилия за Палестина“. Куреши оприличи положението в Газа на това в Кашмир.

„ООН, която не успя да осигури мир и спокойствие, не изпълни своите отговорности. Турция и Пакистан, които са лидери за палестинския въпрос, от години защитават решение на базата на две държави. Пътят да бъде спрян Израел е чрез оформяне на глобално обществено мнение, като се обясняват фактите“, смята пакистанският министър.