Френски журналист попиля Слави Трифонов

Френски журналист попиля Слави Трифонов

Лидерът на „Има такъв народ“ (ИТН) Слави Трифонов е дал интервю за френския вестник Le Monde („Монд“), в което е говорил за плановете си, ако вземе властта. Той е обещал в случай на победа една от първите му задачи да е да се освободи от главния прокурор на България Иван Гешев.

„Той е недорасъл за поста“, заявил Трифонов пред специалния пратеник на левия френски вестник Жан-Батист Шастан.

В материала лидерът на ИТН е наречен „политикът, който преобърнал българската политика“ и е разказано, че е на 54 години и хората го знаят просто като „Слави“, пише tribune.bg.

Le Monde e един от най-левичарските вестници във Франция. В годините медията нееднократно е била обект на критики, че прокарва руска пропаганда в страната.

От изданието уточняват, че разговорът с Трифонов е воден на 21 юни в офиса на продуцентската му компания в София. Статията, публикувана вчера, е озаглавена „Слави, певецът, който обръща нагоре с краката българската политика“. Но в нея няма актуални снимки от разговора, защото Трифонов е отказал да бъде сниман.

Според автора той „трудно седи на дивана в обширния си кабинет, а на стената са подпрени патерици“, като обяснението му е, че „Имах счупване, от което трудно се възстановявам“. Шастан допълва още, че домакинът му е бил със „сиво-синкава кожа“, както и че в София упорито се носят слухове за здравословното му състояние, особено след като отдавна не се е появявал публично в столицата.

Трифонов води предизборна кампания с редки появи на телевизионния си канал или с кратки текстове във „Фейсбук“, като избягва всякакви дебати и интервюта за българските медии, обяснява „Монд“ на читателите си.

„Бил съм всеки ден по телевизията през последните 25 години. И ако българските медии бяха свободни, щях да разговарям с тях, а не с вас“, казва той на френския репортер.

Той призовава твърдо да се отговори на турския президент Реджеп Тайип Ердоган и на ексцесиите на Виктор Орбан срещу ЛГБТИ.

Трифонов твърди, че неговите примери в политиката са Маргарет Тачър, Роналд Рейгън и Еманюел Макрон. Вероятно така се опитва да лобира френският президент да приеме „Има такъв народ“ в групата на либералите „Обнови Европа“ в Европейския парламент.