Ген. Мутафчийски: Днес ще си позволя да Ви кажа това, което заслужавате да чувате всеки ден

Ген. Мутафчийски: Днес ще си позволя да Ви кажа това което заслужавате да чувате всеки ден

Генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски с поздравителен адрес към всички медицински служители по случай днешния празник. На 7-ми април отбелязваме Световния ден на здравето и професионален празник на здравния работник!

Днес признанието е за всички лекари, медицински сестри, акушери, фармацевти, физиотерапевти, санитари и на всички, отдали се на грижите за човешкото здраве. Днес ще си позволя да Ви кажа това, което заслужавате да чувате всеки ден!

За мнозина може да прозвучи като клише, но знам, че Вие ще ме разберете. Медицината не е занаят, тя е призвание, а животът на всички, посветили му се – труден, често неблагодарен, но героичен. Защото пренебрегваш себе си, за да служиш на другите, борейки се денонощно за доверието им.

Доверие, което, Вие колеги, градите със сърцатата си работа. Доверие, което оправдахте в условията на пандемия и извънредна обстановка и което продължавате да затвърждавате, защото битката с COVID-19 не е приключила.

В много насоки сме първи, в много дейности – иновативни. Днес ВМА е това, което е, благодарение на всички Вас. Защото пред пациента стоите Вие с лицата, сърцето и отговорността си и дори и най-съвременните технологии, с които разполагаме, не печелят спокойствието и доверието на нашите пациенти – правите го Вие.

Гордея се с Вас и Ви благодаря – за увереността, за емпатията и хуманността, за упоритостта! Вие сте пример за висок професионализъм и морал! Вие сте пример и за бъдещите военни лекари – вече 96 на брой млади момичета и момчета, които черпят от Вашия заряд и опит, и които вярвам, че ще станат отлични медицински офицери.

Скъпи курсанти, дерзайте в същия дух, бъдете все така борбени и целеустремени, за да сте достойни наследници на основателите на българската военномедицинска служба!

Колеги, бъдете здрави и силни! Продължавайте да вдъхвате надежда у хората и нека винаги получавате признателността, която заслужавате!

Генерал-майор проф. д-р Венцислав Мутафчийски, д.м.н., FACS

Началник на ВМА