Истината: Затова по нашето море туристи няма, няма и да има скоро!

Истината: Затова по нашето море туристи няма няма и да има скоро!

Какво да изберем – „Калимера, филе“ или „Бегай от тука, бате“?

Защо Гърция ни взе туристите, разказва Зорница Гаврилова в Стандарт.

Калимера, филе, ористе! (Добър ден, приятел, заповядай бел. ред.) С тази реплика, мокра кърпичка в ръка и усмивка на лице посрещат туристите в Гърция. За разлика от комшиите, по родното Черноморие е друго – бегай от тука, бате, имаме важни клиенти и много работа с тях… Ето това е истината! Затова по нашето море туристи няма. Няма и да има скоро, ако отношението на хотелиери, ресторантьори и концесионери не се промени.

За да отидеш в Гърция също чакаш, но на границата – за да влезеш в държавата. И то не, защото граничарите не работят, а понеже се чудят кое по-напред да свършат – да проверят автомобила на българина дали изнася цигари, да гледат пълномощното на децата с един родител, защото може да продадат хлапето зад граница или да правят копия на пълномощните, защото въпреки, че всички родители знаят, никой не си прави труда да си снима предварително документа.

Но мъките приключват дотук. И следва истинската почивка – на чист плаж, в красиви хотели, с прекрасна храна и евтини чадъри и шезлонги.

Колко струва морето в Гърция?

Ще ви кажа – за тричленно семейство за една седмица са достатъчни 1200 лева. С пътя, спането и храната. В България толкова плащаш за една седмица само за хотел, чадър и шезлонг. Сянката на плажа в Каваците удари рекордните 70 лв., в останалите курорти масово прибират 35-40 лв. за чадър и шезлонг.

Как стигат 1200 лева за почивка в Гърция?

Ето простата сметка, изпитана от хиляди български семейства: По 50 евра струва нощувката за семейството. Ако спите 6 нощи, това означава, че ще платите 300 евра. 3,50 евра струва на ден ползването на чадър и шезлонги, като в цената влиза и фрапе с бутилка студена минерална вода.

За 7 дни това сумата е максимум 30 евра. Обядът в Гърция се различава не само по отношение на обслужването, но и на цената. В Несебър например, дори няма да посочваме Слънчев бряг или Златните, тараторът е 3,50-4 лв., супата 5-6 лв. За хляб, вода и една салата например ти трябват още поне 10 лева, в най-добрия случай. С това обаче колко души от семейството ще обядват?

Ако някой иска риба, трябва да приготви 12 лв. за сафрид, 18 лв. за зарган, 25 лв. – за чернокоп. В Гърция срещу 5 евро получаваш порция гирос, или познатия у нас дюнер, но сервиран в плато с 500 грама месо, пържени картофки, дзадзики или познатата ни салата снежанка, домати и тиросалата (натрошено сирене, объркано с кисело мляко, подправки и чушки или накратко разядка).

С тази храна обядват трима души, като хлябът е безплатен, а минералната вода струва 70 евроцента… Децата хапват сладолед на плажа срещу едно евро, а родителите им пият бира за 2,50 евра. За вечерята, казват, пресните морски дарове са задължителни. И ако в България ядеш замразени скариди или октопод срещу 20 лева чинията, в Гърция сервират пресни, извадени от морето сутринта срещу 8 евро порцията, която е 2 пъти по-голяма от българската.

Ако пиеш и едно узо, като например така обичаното от българите в Гърция „Барбаяни“, ще платиш 8 евра за 200 мл. В България мъжете масово се оплакват, че пият ментета, които плащат по 9 лева за 100 мл. За салатите да не коментираме – у нас каквато и да си поръчаш, получаваш домати и краставици с някаква добавка срещу десетачка за порция. В Гърция салатите се сервират поне за двама и струват 9 евра.

А десертите, както всички знаят, при съседите са комплимент от заведението. Като там за разлика от кръчмарите на родното море, не ти сервират спаружена диня или суха паста от тези като в олинклузивите, а ти носят грисхалва с канела, сладолед и пъпеш…

И последното сравнение – в Гърция чистотата – в хотела, обществената тоалетна, в ресторанта, на плажа или където и да било, е на първо място, а у нас – за съжаление на последно. И тогава идва още един голям проблем – вирусите, породени от мръсотията, фекалиите в морето и развалената храна.

Жалко, защото има хора, които всеки ден се борят да защитят дюна, застроен плаж или резерват. Жалко, защото ние имаме природа, която другите съседни държави нямат, но ние и това не можем да използваме като хората.


Публикувана

в

,

Тема: