Изтъкнат наш съдов хирург огласи най-страшните усложнения от К-19

Изтъкнат наш съдов хирург огласи най-страшните усложнения от К-19

Много голяма част от отделенията на УМБАЛ „Света Марина“ бяха превърнати в Covid отделения. Нуждите са големи, особено за хората в по-тежко състояние. Доста е напрегнато. Това каза пред БНР проф. Веселин Петров Петров, началник на Клиниката по съдова хирургия в УМБАЛ „Света Марина“.

„Съдовите усложнения се оказаха водещи, както за заболеваемост, така и за смъртност при болните с Covid-19. Те умират основно от проблеми със сърдечно-съдовата система.

Най-тежките усложнения, с които се сблъскваме при тези пациенти, са множеството тромбози. Особено важни са тромбозите на артериите и на вените, на долните крайници.

Но това, което е характерно за тях е, че дори след лечение те продължават да развиват нови и нови съдови усложнения, нови и нови басейни от човешкото тяло се ангажират от тези тромби, които се предизвикват от вируса и може дори да се стигне нерядко и до смъртен изход“, заяви проф. Веселин Петров.

Пациентите със сърдечно-съдови заболявания са най-рисковите в пандемията. Също и хората с диабет, който е зле контролиран.

Но рецидивиращите тромбози при пациентите са най-големият проблем. Може дори след лечение – оперативно или консервативно, те пак да запушат тробм, защото кръвта е придобила способност за много бързо кръвосъсирване. Това е заради промените в кръвта, вследствие на прекарване на заболяването. Затова антикуаголантното лечение се прилага година след преболедуване“, подчерта проф. Петров.

Проф. Петров беше категоричен, че ваксинирани пациенти не постъпват в болницата. Идват за консултации след ваксина с изтръпнали крайници, но след прегледа се оказва, че съдовете са кристално чисти и проходими, даде за пример специалистът.

„Напротив, постъпват в болницата неваксинирани. Единици са тези, с частично ваксиниране, с една доза, с незавършен цикъл на ваксинация, които почиват. Това са възрастни хора в нашата клиника над 70 години с множество заболявания – хипертония, диабет, артериални стенози и други. Знаете, че българинът не живее здравословно.

По тази причина си обяснявам и високият процент смъртност у нас – нездравословният начин на живот на българина като цяло“, разказа още съдовият хирург.

„Моето лично мнение е, че преболедувалите пациенти не трябва да се ваксинират. За мен преболедуването е 100% еквивалент на ваксинацията.

Тялото се е срещнало веднъж с вируса, човек има и клетъчен имунитет и имунен отговор, така както е при другите заболявания. Затова и серификатът за антитела е добра мярка.

А хората не искат да се ваксинират, защото ги е страх и защото много се преекспонира темата.

Не беше нужно толкова много да се насажда на хората какво да правят – затова те правят точно обратното. Това, което преобръща мнението на хората „за“ или „против“ ваксините е болестта – тогава човек остава съм със себе си и си дава равносметка иска ли да живее или не. Моите колеги и аз сме всички ваксинирани. Аз съм и с бустерна доза“, каза проф. Петров.

„Смятам, че ако ще се въвежда зелен сертификат само за Парламента или Министерския съвет, или за други държавни учреждения само, няма смисъл.  Ако се въвежда –  той трябва да е задължителен за цялата държава.

Защото вирусът не избира да влиза в Народното събрание само или в болницата, не пита имаш ли фалшив сертификат, за него няма прегради – това не могат, а трябва да разберат хората.

Затова, според мен давам шестица на най-доброто оръжие измислено в момента – и това са ваксините. Няма нищо страшно.

Също съм с много добри първи впечатления от новия министър на здравеопазването проф. Асена Сербезова – с много адекватни първи стъпки и изказвания – мисля, че ще вземе правилните решения, но ще види доста зор. Първите й мерки трябва да са в посока рязко увеличаване на процента на ваксинираните, така ще избегнем следваща вълна“, заключи проф. Петров.

БНР, Блиц