img
Home / За дома / Как да освежите дома си с нов килим?

Как да освежите дома си с нов килим?

/
/
/
81 Views

Килимът е неизменна част от един красив, топъл и уютен дом. Ако сте си закупили нов такъв и се питате как да освежите и декорирате дома си с него, ето няколко съвета, които със сигурност ще ви бъдат полезни.

Използвайте килима, за да разпределите дома си

Използвайте килим, за да определите или отделите зони, като например места за сядане или хранене и фоайета. Това е особено полезно в студио апартаменти или по-големи стаи, които се нуждаят от дефиниция.

Създайте разнообразие

Можете да използвате килими, за да създадете разнообразие в пространството. Когато използвате два килима в една стая, имайте предвид, че тези с еднакъв размер могат визуално да разсекат стаята на две.

Използвайте артикули с различни размери, за да създадете усещане за разнообразие. Подходящи за целта дизайнерски предложения можете да намерите тук: https://www.kamko.bg/category/podovi-nastilki/kilimi/dizainerski-kilimi/

Създайте хармония

Когато използвате повече от един килим, е по-добре, когато всички те се допълват стилово. В противен случай може да завършите с разтърсващ или неприятен ефект.

Твърде много „враждуващи“ модели в една стая ще премахнат чувството за хармония.

Вземете идеи за цветова схема

Използвайте любим килим като основа на цветовата схема в една стая. От друга страна, ако го добавите, след като сте поставили мебелите си, можете да използвате килима, за да подчертаете или свържете съществуващите вече цветове.

Контролирайте силата

Използвайте килим, за да успокоите визуално стаята или да увеличите някой ефект според нуждите. Ако вашата тапицерия или тапет е богато украсен модел, изберете килим, който е по-фин.

Когато стените и тапицерията са доста приглушени, можете да опитате по-сложен модел или по-смели цветове, за да добавите повече интересни елементи към стаята.

Създайте фокусна точка

Използвайте килим като фокусна точка на стаята си, тъй като тези аксесоари за дома могат да окажат огромно влияние на цялостната визия. За да направите това, можете да създадете контраст, като нарисувате стените си в оттенък, който отразява един от акцентните цветове на килима ви.

Облечете стените

Използвайте килим като висящо пано. Този друг начин за показване на килим или за създаване на фокусна точка се връща на мода и определено може много да освежи пространството, в което се намира.

Играйте наоколо с фигури

Не приемайте, че килимът трябва да бъде правоъгълник. Нека начинът, по който групирате мебелите си, диктува формата му.

Опитайте да разберете коя форма би изглеждала най-добре и след това пробвайте с квадратна, кръгла или овална, за да видите кое ще ви пасне най-добре.

Уверете се, че сте избрали правилния размер

Когато купувате килим с размера на стаята, извадете по около 5 см от дължината и ширината на стаята. Оставянето на пода гол по краищата кара стаята да изглежда малко по-голяма, отколкото е всъщност.

Когато поставяте килим под масата си за хранене, оставете известно разстояние от килима от ръба на масата навън от всички страни. Това позволява на задните крака на столовете да останат на килима, дори когато са издърпани, за да може някой да седне.

Пътеките пък трябва да са малко по-тесни от коридора ви и, разбира се, по-къси. Уверете се, че са достатъчно широки, за да се поберат и двата крака ви на върху тях, когато ходите.

Актуализирайте стаята

Сменете килимите и възглавниците, за да актуализирате помещението в синхрон с промяната на сезоните или като начин за въвеждане на нови цветови тенденции. Така целият ви дом може да светне и да се превърне в наистина приятно място за живеене.

Бонус съвет:

Винаги използвайте подплата, за да предпазите килима и себе си си от подхлъзване или пълзене. Подложката за килими трябва да е подходяща за вашия тип под, а също и да е с правилния размер, за да е наистина ефективна.

Нов килим за твоя дом купи онлайн!

Какво мислиш?
Оцени новината
[Общо: 0 Average: 0]

Leave a Comment

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *