Как да подготвите колата си за есента?

есенна подготовка на колата

Още е горещо и първият месец с буква „р“ тепърва предстои, но ако искате да разчитате безрезервно на своя автомобил, може би е време да се замислите за есенната подготовка. Колата ви се влияе негативно от влагата и ниските температури по много начини, и от вас зависи да бъде във форма за есента и последващите студени месеци.

Отнасяйте се към есенния сезон като към време да подготвите колата си за суровия студ, който носи зимата. Студеното време затруднява гумите ви да поддържат сцепление и прави предното стъкло по-беззащитно срещу пукнатини. Какво можете да направите, за да подготвите автомобила си за падането на температурите, съветват експертите от Пътна Помощ София.

Ето 10 съвета как да подготвите колата си за есента:

Нивата на течностите в автомобила

От решаващо значение е да проверите нивата на течностите на вашия автомобил, и да долеете или смените там където се налага. Това включва течност за миене на предното стъкло, трансмисионни масла, охлаждаща течност, спирачна течност и течност за сервоуправление. Всички те са много важни, за да се гарантира, че колата ви работи безпроблемно. Течността за измиване е важна за поддържане на видимостта. Трансмисионната течност е важна за охлаждането. Охлаждащата течност регулира температурата на двигателя, докато спирачната течност служи като смазка, предотвратявайки корозията. Течността на сервоуправлението е от решаващо значение за работата на автомобила.

Акумулатор

Проверете акумулатора за заряд и следи от корозия. Ако не можете да се справите с тази задача сами, повечето специализирани магазини за акумулатори предлагат безплатна диагностика, а и биха изкупили старият ви акумулатор, ако смяната е наложителна. Изправната батерия е от решаващо значение за стартиране на вашия автомобил, особено в студените зимни месеци.

Ремъци и маркучи

Потърсете пукнатини, течове и износвания в ремъците и маркучите. Неизправната охладителна система ще доведе до прегряване на мотора дори и през мразовитите зимни месеци, така че едва ли ще се радвате, ако се наложи да чакате репатрак при отрицателни температури.

Маслото

Сменяйте маслото на препоръчания интервал за смяна на маслото. Консултирайте се с ръководството на вашия автомобил, за да определите препоръчителния интервал на масло, тъй като той може да варира в зависимост от производителя и навиците на шофиране. Ако колата ви има система за следене на маслото, можете да използвате тази екстра за индикатор за евентуални проблеми.

Парното

Проверете дали отоплението ви работи правилно. Не искате да останете без него, когато настъпи студеното време. Шофирането със замъглено предно стъкло е неразумно и опасно – не рискувайте.

Гумите

Проверете протектора, налягането и цялостното състояние на вашите гуми. Сменете им местата, така че да се износват равномерно. Уверете се, че имате правилните гуми за сезона и атмосферните условия, където живеете.

Спирачки

Важно е да проверите спирачките си, преди да влезете в есенния и зимния сезон. Спирачките са от решаващо значение за безопасното шофиране. Студеното време засилва проблемите със спирачките, тъй като пътищата могат да станат хлъзгави от сняг и лед. Ослушвайте се за необичайни шумове, които могат да сочат към повредени спирачни накладки или дискове.

Подгответе и себе си за студеното време

Да останеш блокиран на пътя по всяко време на годината не е забавно. Тъй като времето става по-хладно, вие трябва да сте подготвени за извънредна ситуация край пътя. Осигурете в автомобила си следните артикули:

  • Ръкавици
  • Стъргалка за лед
  • Одеяло
  • Комплект за първа помощ
  • Джъмперни кабели
  • Фенерче

Публикувана

в

,

Тема: