Как да превърнем закупените от магазина домати в сочни, ароматни и много вкусни, трик който всеки трябва да знае

Как да превърнем закупените от магазина домати в сочни ароматни и много вкусни

Сега приготвянето на салата от пресни зеленчуци дори в средата на зимата не е проблем. Винаги можете да намерите всичко необходимо на рафтовете в магазините. 

Само сега вкусът и ароматът ще са далеч от съвършения. И ако краставиците са сравнително годни за консумация, то доматите са тотал щета с пластмасовия си вкус.

Разбирам, че вкусът на оранжерийните зеленчуци е по-лош, но доматите побеждават всички антирекорди. Чудех се каква е причината. След като прекарах няколко часа в интернет, все още не можах да намеря ясно обяснение. Информацията е различна във всички източници. И понякога си противоречат. Но успях да намеря чудесен начин да подобря вкуса на закупените домати.

Как да направим доматите от магазина по-вкусни, о да възможно е!

За тези, които също се интересуват от този проблем, ще изразя, според мен, две най-подходящи причини.

Незрелите домати отиват по магазините. Те са съзнателно откъснати по-рано, за да ги доставят безопасно до местоназначението си. И вече преди да ги изложат, те се третират с химия, за да изнесат презентация. Визуално красива, но всъщност безвкусна.Генетично модифицирани сортове.

За да увеличат максимално срока на годност на продукта, учените са създали домати с ниско съдържание на полигалактуроназа. Този ензим е отговорен за разграждането на пектина в зеленчука по време на узряването. По този начин доматите остават твърди и лишени от естествен вкус.

Трудно е да се каже къде е истината. Но знам едно – тези „фалшиви“ домати могат да се направят много апетитни. Използвах рецептата през цялата зима, за да мога спокойно да я споделя с вас. Сигурен съм, че ще я оцените.

На първо място, потопете домата във вода, загрята до 50-60 градуса за 15 минути. Интересно е, че този метод е открит от американски учени. Те правят обширни изследвания, за да подобрят вкуса на зеленчука. Очевидно проблемът е международен.

След това оставете плодовете да се охладят и нарежете на големи парчета (можете на клинове).

Поставете ги в купа и поръсете със сол и захар. За 3-4 домата, около 0,5 чаена лъжичка от всяко. Добавете 1 с.л. слънчогледово масло или зехтин и разбъркайте внимателно.

Оставете филийките да действат 10 минути. Сега можете да сервирате или да добавите към салатата . Все още не можете да сравните с домашно приготвените, но доматите наистина станаха по-вкусни.

Не пропускайте да опитате тази рецепта у дома. И споделете вашите впечатления и идеи в коментарите. Може би сте намерили още по-добър начин, за да докарате хубав вкус на любимите ни доматки.