Какво се случва с тялото, ако ядем бадеми всеки ден

Какво се случва с тялото ако ядем бадеми всеки ден

Синтия Сас, диетолог и лекар, каза пред Health за пет промени, които могат да се случат на тялото при редовна консумация на бадеми.

Ползи за сърцето

Последните проучвания показват, че популярната ядка намалява нивата на лошия холестерол, както и нормализира кръвното налягане и отпуска здравето на съдовете. На ден, според присъдата на учените, е достатъчно да изядете 40 грама бадеми.

Богат на антиоксиданти и хранителни вещества

Една четвърт чаша или 23 цели ядки съдържат здравословни за сърцето мазнини, шест грама растителен протеин, четири грама фибри (13 процента DV), половината от дневната стойност на витамин Е, витамин В, желязо, калий и магнезий.

По този начин витамин Е действа като антиоксидант, предпазвайки клетките от увреждане (основна причина за преждевременно стареене и заболявания), както и поддържа имунитета и намалява възпалението, като помага за разширяване на кръвоносните съдове за подобряване на притока на кръв. Магнезият е важен за здравето на мозъка и костите, настроението и съня, регулирането на кръвната захар и кръвното налягане, каза тя.

Възстановява функцията на червата

Учените са установили, че бадемите действат като храна за полезните бактерии в червата. Например, през 2019 г. група ученици ядат бадеми всеки ден в продължение на осем седмици. В края на експеримента експертите забелязаха, че субектите са имали промени в развитието на чревния микробиом. По-специално младите хора имат повишен брой бактерии, които имат положителен ефект върху теглото, регулирането на инсулина и холестерола.

Помага при отслабване

Доказано е, че редовната консумация на бадеми намалява индекса на телесна маса и намалява размера на талията. Комбинацията от здравословни мазнини, растителни протеини и фибри в орехите може да ви помогне да се почувствате по-сити и да забавите глада.

Освен това последните изследвания показват, че бадемите съдържат с около 20 процента по-малко калории, отколкото предполага етикетът, тъй като не всички калории се абсорбират от червата в кръвта.

Забавя стареенето на кожата

Оказва се, че бадемите също помагат в борбата със стареенето на кожата. В проучването здравите жени в постменопауза са разделени на две групи. Първият консумира 20 процента от дневните калории под формата на бадеми в продължение на 16 седмици, докато другият не променя обичайната диета. В резултат на това учените установиха, че любителите на бадеми имат по-малко бръчки и по-малко бръчки в сравнение с тези, които не ядат бадеми.


Публикувана

в

Тема: