Карадайъ живее в луксозна къща за 1,2 млн. лева в баровския квартал „Бояна“

Карадайъ живее в луксозна къща за 1,2 млн. лева в баровския квартал „Бояна“

Формалният лидер на ДПС Мустафа Карадайъ живее в луксозна къща в софийския квартал на богатите „Бояна”, която официално струва 600 000 лева, но реалната ѝ цена е двойна, дочу Narod.bg.

С къща в луксозен комплекс край София се е сдобил лидера на ДПС Мустафа Карадайъ, показва имуществената му декларация за 2020 г., надлежно подадена пред КПКОНПИ.

За баровският имот с площ 352 кв. м. високопоставеният политик е платил 586 749 лева. Огромна част е финансирана с ипотечен кредит, макар Карадайъ и половинката му да декларират и стотици хиляди левове спестявания. Те ще изплащат имота 10 години, пише „Уикенд”.

Според брокери заради ексклузивното си местоположение до резиденция „Бояна” имотът на Карадайъ без проблеми може да бъде препродаден днес на минимум двойна цена.

До момента политикът и съпругата му Джеврие живееха в ЕПК апартамент в столичния  кв. „Овча купел”, строен по време на социализма с площ 99 кв.м. Районът около блока е неособено престижен, но за сметка на това жилището му е излязло доста евтино.

От медийни публикации преди години се разбра, че Карадайъ е купил апартамента от държавата през 2003 г. когато е зам.-председател на Агенцията за следприватизационен контрол.

Цената е едва 24 654 лева, но три четвърти от сумата са платени с компенсаторни записи, чиито стойност по това време е 20 стотинки за един лев.

Междувременно кариерата на Мустафа Карадайъ се развива стремглаво и той оглавява една от най-влиятелните родни партии. При подобно положение е напълно логично да помисли и за собствен дом, отговарящ на позицията му, коментираха колеги на ДПС-шефа.

Така в началото на май миналата година лидерът на ДПС се сдобива и със собствена къща. Имота е част от бутиковият комплекс от затворен тип „360° Резидънс”. В различни рекламни материали комплексът се сочи като място за хора с високи изисквания към стандарта на живот.

За това и върху огромният терен са вдигнати едва няколко къщи, като акцента е максималната зеленина и спокойствие за елитните обитатели. Комплексът е разположен на най-слънчевото място в баровския квартал „Бояна”.

Къщите са на метри от държавната резиденция „Бояна”, сред естествена паркова среда с вековни дървета. В същия момент терасовидното разположение на всяка къща осигурява гледка към планината Витоша.

Както си му е редът, в комплекса има и огромен басейн, финес, СПА-център, а екстрите в общите площи достъпни за VIP-обитателите са безброй.

Според обявите, всяка от къщите има три етажа. На първото ниво има антре, помещение за складиране, мазе и гараж за два автомобила. На второто ниво е дневна с камина, трапезария и хол, санитарно помещение и склад.

На последния етаж са трите спални, гардеробна стая, мокро помещение и бани. Подобаващо е и вътрешното обзавеждане на къщите. То е дело на една от най-реномираните наши фирми за интериорен дизайн. Мебелите и всички материали за под и стени са от възможно най-високото качество, а целта е да превърнат всяка от къщите в уникат, който пасва на характера на собственика.

Любопитна е историята и на самият терен, върху който е вдигнат баровския комплекс на Мустафа Карадайъ. В миналото той е собственост на Министерство на отбраната.

След като необходимостта му да бъде използван от военните отпада, той първоначално е обявен на търг. Макар терена с площ 23 декара да е на атрактивно място, кандидати няма. Поне такава е официалната версия на военното ведомство, но медийни публикации от началото на века имат доста резерви по темата.

Иначе пазарната оценка е доста атрактивна. Огромния терен е оценен на 1 309 600 лв., или по 57 лв. на квадратен метър. В същия момент според брокери празните парцели в района по това време се предлагат за около 200 евро на квадрат.

След като не се появяват купувачи, Министерство на отбраната решава да направи заменка. Така срещу 18 панелни апартамента, преотстъпва терена.

Част от получените от военните порутени жилища са в крайните столични квартали „Люлин”, „Надежда и „Обеля”, а останалите – в Пловдив и Казанлък.

Баровският парцел от своя страна се озовава в ръцете на частната фирма „Ивира-Агро” със собственици Мариела Трендафилова и Снежана Атанасова. Днес Трендафилова и съпругът й Тихомир, чиито име също е замесено в скандални заменки тип „кон за кокошка”, са инвеститори в затворения комплекс, където живее лидерът на ДПС.

Източник: Народ.БГ