Кирил Петков пръсна 400 бона за щерка си (Снимки)

Кирил Петков пръсна 400 бона за щерка си (Снимки)

Над 400 хиляди лева e пръснал Кирил Петков за светлото бъдеще на най-голямата си дъщеря. Образованието на Ванеса в един от най-престижните университети в света е коствало на баща й колосалната сума.

До няколко месеца предстои девойката да се дипломира в специалност „Биомедицинско инженерство” в университета „Ню Йорк”.

Справка показва, че годишната такса за обучение там възлиза на 30 600 долара, или близо 54 хиляди български лева. Това е сумата, която включва единствено и само семестриалната такса. Извън нея остават всички лични и битови разходи, които има всеки студент. Ванеса следва в Ню Йорк от 2018 г. насам. За 4 години баща й платил 220 хиляди лева само за покриване на таксите към ВУЗ-а. Допълнително й осигурявал пари за луксозна квартира, живот и забавления.

Преди да кандидатства в Щатите, в продължение на една година Ванеса била изпратена от родителите й в Канада, за да се подготви за обучението на английски език и да се адаптира да бъде далеч от семейството си и сама на друг континент. Тя била ученичка в частното училище „Сейнт Майкълс”, което се намира в Саанич, най-голямата и най-населена община в областния столичен район и остров Ванкувър. Ванеса живеела в интерната към училището до завършването й, а родителите й я посетили едва няколко пъти. Престоят й там в рамките на година струвал 64 хиляди долара на семейния бюджет. Те се равняват на над 112 бона. Високата такса включва обучението, както и пансиона и храната на учениците. Дотук образованието на Ванеса е коствало над 400 хиляди лева, докато у нас мнозина родители не могат да отделят и по 300 лева на семестър, за да плащат таксите на децата си в родните университети.

Преди да се озове в чужбина, щерката на Петков учела в столичната Математическа гимназия. От малка баща й я насочвал към точните науки. Той стоял и зад избора й на специалност във висшето образование. Още след първата година щерка му се разочаровала от специалността си и осъзнала, че не представлява голям интерес за нея. Баща й Кирил неслучайно настоявал да учи за биоинженер, тъй като е всеизвестно, че притежава компания за пробиотици и хранителни добавки, в която са необходими точно такъв тип специалисти. Очевидно плановете му са били да я приобщи към семейния бизнес, но Ванеса за момента се дърпала и настоявала, че ще се занимава с изкуство. Тя дори имала идея да прекъсне образованието си и да замине за Флоренция, където да пише книга. Баща й обаче порязал мечтите й, като заявил, че в такъв случай няма да я издържа и ще й се наложи да работи като сервитьорка, за да се препитава.

Дипломирането на премиерската щерка вече чука на вратата, а тя междувременно не си губи времето и вече е създала и свой бизнес. Ванеса е основала компания „VP Circuits” със седалище в София, която обаче противно на очакванията няма занимания в сферата на биоинженерството и науката, а извършва рекламни и медийни услуги.
Другите две по-малки щерки на Петков, отново по негово настояване, учат в СМГ. Майка им Линда нямала думата по повод образованието им. Преди това Ема и Ани бяха ученички в частното столично училище „Петър Берон”, където годишната такса е 10 хиляди лева на дете.