Красен Станчев разби ГЕРБ: Властта на Борисов се нарича „управление на уседналия рекетьор”

Красен Станчев разби ГЕРБ: Властта на Борисов се нарича „управление на уседналия рекетьор”

Икономистът Красен Станчев, основател на Института за пазарна икономика, буквално размаза шайката ГЕРБ с коментар, че властта на Бойко Борисов представлява „управление на уседналия рекетьор”.

Попитан от „Дневник” коя е най-голямата грешка на Борисов, Станчев отговаря: „Той е правил грешки. В икономиката на политиката това се нарича „управление на уседналия бандит“ – оставяш всички да работят, за да имат повече и да дават повече да теб – като събирач на данъци.

Мисля, че управлението беше такова и при двете правителства преди 2009 г. Бойко Борисов съзнателно прекрои това управление в нещо, което бих нарекъл „управление на уседналия рекетьор“ – данъците са равни за всички, но привилегиите се създават или раздават избирателно.

На въпроса какво очаква от новото служебно това правителство, Красен Станчев отговаря:

„Предишни служебни правителства са се опитвали да съкращават разходи, понеже такива са били възгледите на министъра на финансите. Предишното служебно на президента се опитваше да разчиства сметки, премиерът в един-два случая се заинати.

Този премиер няма да направи това – неизвестен е за публиката и няма обществен облик, който да защитава. Другите хора имат да свършат известна рутинна работа. Но могат и да не я вършат, защото държавната машина може да работи от само себе си два месеца”.

ВИЗИТКА:

Красен Станчев е основател на Института за пазарна икономика. Народен представител във Великото народно събрание (1990-1991), член на Съвета за икономическа политика към президента (1996 – 2001) и доцент в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Управител на КС2 ЕООД.

Източник: Народ