Лековито изворче в североизточна България прави чудеса! Водата спасява хора от бъбречни до очни заболявания

Лековито изворче в североизточна България прави чудеса!

На пусто и отдалечено място в североизточна България се намира чуден кът. Става въпрос за село Вардун в Търговищка област.

Близо до него бликат две изворчета, като и за двете се носят легенди сред местното население. От първото хората пият, макар водата да не е минерална. И се избавят от различни заболявания. Тази изворна вода лекува стомашни и бъбречни заболявания. До него има още един извор. Водата от него се справя пък чудесно с очни болести.

Местните жители могат да изброят поименно стотици излекували се, след като са си измили очите с тази чудодейна вода, разбра Е-новини.

Историята на двата извора е древна и много интересна. Според преданието преди стотици години въпросната вода била пита единствено от животни. Но пастирите забелязали, че стадата винаги искали да пият само от първия извор, а след време болните животни оздравявали. Те също започнали да утоляват жаждата си с нея и наистина се почувствали по-добре, а болните се изправяли на крака много бързо.

С течение на времето жителите на селото изградили чешмичка, която станала доста популярна, заради чудодейната и лековита вода, пише GoTargo.

В началото на миналия век местните селяни съградили голяма каменна чешма с два чучура, която стои и до днес. И около която винаги има хора с пластмасови туби в ръце. Местните и щастливците, които са се изцерили с чудодейната вода, нямат обяснение. Но и не търсят.

За сметка на това иска лековитото изворче да бъде официално обявено за такова, защото излекуваните от прословутата чудодейна вода са безброй. А списъкът им непрекъснато расте.

Източник: Скафето